Begroeiing bij hoogspanningsmasten in Landgraaf vormt gevaar

Print
Begroeiing bij hoogspanningsmasten in Landgraaf vormt gevaar

Afbeelding: De Limburger

Landgraaf -

De gemeente Landgraaf gaat komende week in Schaesberg bomen en andere beplanting snoeien en kappen omdat die een gevaar vormen voor de veiligheid.

Het gaat om de begroeiing aan de Melchersstraat, waar ook hoogspanningsmasten staan. De takken van sommige bomen reiken zo hoog de hemel in, dat ze de hoogspanningskabels binnenkort dreigen te raken. Als de beplanting te dicht in de buurt van een hoogspanningsverbinding komt, kan de elektriciteit via die beplanting een weg naar de aarde zoeken. Dit wordt overslag genoemd, aldus TenneT, de beheerder van het hoogspanningsnet.

Controle

Tijdens de jaarlijkse controle van de stroomverbinding tussen Beersdal (Heerlen) en Terwinselen (Kerkrade) heeft TenneT ontdekt dat met name de beplanting in Schaesberg een gevaar vormt. Daarop is contact opgenomen met de gemeente Landgraaf met het verzoek om snoei- en kapwerkzaamheden te gaan uitvoeren.

Dat gaat vanaf 25 februari gebeuren. Een strook van ongeveer 25 meter breed tussen het Kisselvoetpad en het spoorviaduct bij de Leenstraat wordt onder handen genomen. Struiken en kleine bomen worden verwijderd en ter hoogte van het spoorviaduct moeten ook enkele grote bomen eraan geloven.

Natuurlijke aanwas

Het snoeien gebeurt ingrijpend. Het is de bedoeling dat 15 procent van de beplanting blijft staan. Zo zorgt de gemeente ervoor dat in de gerooide strook weer licht komt en ruimte wordt gemaakt voor de natuurlijke aanwas van gras en kruiden. Gehoopt wordt dat daarmee ook bijen en vlinders naar het gebied gelokt worden.

Als de gemeente Landgraaf aan het werk is, komt ook de stichting Bosbeheer Landgraaf in actie. De leden van die organisatie voeren in het achter gelegen Kisselbos reguliere werkzaamheden uit.

Afzetten

Tijdens de werkzaamheden is het op sommige momenten noodzakelijk om de Melchersstraat voor een deel af te zetten. Verkeersregelaars zorgen dan voor de doorstroming van het verkeer.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen