COA komt praten over verlenging contract asielzoekerscentrum Weert

Print
COA komt praten over verlenging contract asielzoekerscentrum Weert

Het azc in Weert werd drieënhalf jaar geleden geopend. Afbeelding: archief Jeroen Kuit

Laar / Weert / Altweerterheide / Stramproy / Tungelroy / Swartbroek -

De nieuwe bestuursvoorzitter van het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) komt naar Weert om te praten over een contractverlenging voor het azc.

Dat bevestigt een woordvoerder van het COA. Milo Schoenmaker, voormalige burgemeester van Gouda, is in januari dit jaar aangetreden als nieuwe bestuursvoorzitter van het COA en maakt een kennismakingsronde door Nederland. Daarbij doet hij ook Weert aan.

„Het klopt dat er een afspraak staat voor kennismaking tussen onze nieuwe voorzitter en de burgemeester van Weert”, aldus de COA-woordvoerder. „Wat betreft de agenda: ongetwijfeld zal een verlenging van het contract voor het asielzoekerscentrum in Weert ook ter sprake komen, tezamen met andere onderwerpen.”

Het asielzoekerscentrum werd drieënhalf jaar geleden in Weert geopend. Toentertijd was er door de grote stroom asielzoekers uit met name Syrië dringend behoefte aan opvangplaatsen in Nederland. De gemeente Weert wilde wel meewerken aan opvang, maar stelde ook eisen. Burgemeester Jos Heijmans benadrukte bij het besluit op de voormalige Van Horne Kazerne in Weert asielzoekers op te vangen, dat het er niet meer mochten zijn dan duizend tegelijkertijd en dat het centrum maximaal vijf jaar open zou blijven.”

„De gemeente Weert houdt vast aan dat eerder genomen besluit”, aldus een woordvoerder van de gemeente.

Op dit moment verblijven er ruim vijfhonderd asielzoekers in Weert. Daarbij komen nog een kleine vijftig alleenstaande minderjarige vluchtelingen.

Volg nieuws uit jouw gemeente via Facebook

De Limburger heeft voor alle 31 gemeenten een eigen Facebookgroep met het laatste plaatselijke nieuws.

> Neem een kijkje