Provincie verbiedt opslag plastic afval buiten

Print
Provincie verbiedt opslag plastic afval buiten

Bij TpD in Brunssum ligt al plastic afval overdekt opgeslagen. Afbeelding: DE LIMBURGER

Urmond / Elsloo / Berg / Maasband / Stein / Veldschuur / Catsop / Meers / Brunssum -

De opslag van huishoudelijk plastic afval in de buitenlucht wordt verboden. De provincie gaat overslagbedrijf WPS in Stein en plasticverwerker TpD in Brunssum dwingen hun hele voorraad in afgesloten ruimten te bewaren.

Gedeputeerde Eric Geurts (PvdA, Milieu en Handhaving) wil een einde maken aan vliegenoverlast in woonwijken met wat hij noemt ‘vergaande maatregelen’. Ze staan in een brief die hij beide bedrijven maandag heeft gestuurd.

Concrete aanleiding zijn klachten van honderden burgers over hordes vliegen nabij de Steinse haven afgelopen weekeinde. WPS buffert daar op een kade vervuild plastic voor recycling. „Ik zag in het weekeinde de ellende weer voorbijkomen en heb direct de handhavers benaderd. Die constateerden maandag dat plastic niet goed met netten was afgedekt. Dat is onacceptabel.”

Lees ook: ‘Moeten we de boel dan maar blokkeren?’

Geurts zegt dat hij honderd procent achter de geërgerde burgers staat en had gehoopt dat de bedrijven hun verantwoordelijkheid zouden nemen. Zijn ongenoegen daarover heeft hij in zijn brief verwoord. ‘We kunnen en mogen samen niet accepteren dat er wederom een door ongedierte vergeven voorjaar en zomer voor uw direct omwonenden dreigt’.

Zowel in Stein als nabij TpD aan Kranenpool in Brunssum is vorig jaar veelvuldig geklaagd over vliegen. Geurts zei in oktober nog dat hij TpD strengere voorwaarden wilde opleggen. Enkele maanden daarvoor had hij omwonenden van de Steinse haven thuis bezocht en op een informatieavond gesproken van onaanvaardbare leefsituaties.

Geen hinder

De directeur van WPS beloofde toen het afval voortaan af te dekken en geen nieuwe voorraad meer in te nemen. Omwonenden zeggen dat hiervan geen sprake kan zijn geweest en vrezen weer voor een lang seizoen met grote vliegenoverlast. „Ik tolereer dit niet langer”, zegt Geurts. „Er mag absoluut geen hinder in de omgeving meer optreden en ik leg de verantwoordelijkheid daarvoor geheel bij de bedrijven zelf neer.”

De procedure om vergunningen te wijzigen is opgestart. Hoewel de relatie tussen opslag en vliegenoverlast niet voor honderd procent vaststaat, twijfelt Geurts niet aan het oorzakelijk verband. Hij draagt de bedrijven op een gedegen bestrijdingsplan te maken en handhavers nog stringenter te controleren.

De gedeputeerde merkt verder op dat WPS de controleurs maandag heeft meegedeeld per 1 april te stoppen met de opslag. „Ik hoop dat dit helpt.”

Ook beide gemeenten zijn van de aanpak in kennis gesteld. Wethouder Danny Hendrix (DOS, Handhaving) in Stein zegt blij te zijn. „Het gaat ook ons om de leefbaarheid, daar spreken burgers ons op aan. Maar het moet allemaal wel juridisch goed worden onderbouwd.”

De directie van WPS was niet bereikbaar voor een reactie.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen