‘Josien.waarbenjij.nu’ over het afscheid van een dochter

Print
‘Josien.waarbenjij.nu’ over het afscheid van een dochter

De cover van het boek dat André Leijssen schreef voor en over zijn overleden dochter Josien. Afbeelding: André Leijssen

Venray / Oostrum / Oirlo / Leunen / Castenray / Heide / Ysselsteyn / Geijsteren / Veulen / Merselo / Vredepeel / Smakt / Wanssum / Blitterswijck -

Een geruststellende vraag, even tussendoor? Een uitroep uit bezorgdheid? Een wanhoopskreet van verdrietige, ongeruste ouders? Een naam van een reisblog? Of toch, de titel van een dichtbundel? ‘Josien.waarbenjij.nu’ is het allemaal. André Leijssen uit Venray stelde deze dichtbundel, met de ondertitel ‘Afscheid van een pelgrim’, samen met gedichten, die hij schreef voor en over zijn dochter.

Josien overleed na een periode van twee jaar ongeneeslijk ziek zijn op 18 mei 2016, 35 jaar jong. Eveneens een tijd van heel intens en ondernemend leven en beleven. Thuis in Venray bij haar ouders, An en André, en ook in het bijzijn van haar drie jongere broers. Josien liet haar man Diego en haar zoontje Isar van vier jaar achter.

Gedichten voor Josien

André vertelt zichtbaar bewogen, ingetogen, maar met invoelbare trots en bewondering over hun dochter. „Ik heb de gedichten aanvankelijk alleen voor Josien en mezelf geschreven. Het was ook niet de bedoeling om ze uit te geven. Dat idee ontstond later pas.” De bundel ‘Josien.waarbenjij.nu - Afscheid van een pelgrim’ bestaat uit drie delen: ‘als een vlinder in de zon’, ‘ver van hier voorbij de horizon’ en ‘pelgrim op eenzame paden’. De titels zijn ontleend aan een versregel uit een gedicht in het betreffende deel. Respectievelijk over de periode van haar ziekte, de tijd na haar overlijden, en van de pelgrimstocht van Josien (2015) en die van haar ouders (2017 en 2018) naar Santiago de Compostella.

Camino de Santiago de Compostella

Nadat de diagnose ‘ongeneeslijk ziek’ definitief was gesteld en zij herstelt van een zware operatie, heeft Josien overwogen wat zij nog in haar leven wil doen. Zij besluit een gedeelte van de Camino de Santiago de Compostella te gaan lopen, vanaf Burgos. Een reeds lang bestaande wens brengt ze tot uitvoering. „An en ik gaan met ons caravannetje ook naar Spanje. Wij pikken Diego en Isar op van het vliegveld in Santander en rijden naar Portomarin in Galicië, tot waar Josien en haar mede-pelgrims zijn gekomen. Vanaf hier loopt Diego mee, en als het weer het toelaat, ook Isar op hun wandelkarretje. Josien heeft onderweg vrienden gemaakt, wat zij altijd heeft gedaan in haar leven: investeren in andere mensen en vriendschap sluiten. Zij hebben samen gelopen, samen hun levensverhaal verteld, samen gegeten en gedronken, samen plezier gemaakt en gelachen. En samen gehuild. De laatste etappe naar Santiago de Compostella lopen we mee.” Josien blijft ondernemend. In de zomer 2015 fietst zij met Isar in zijn stoeltje voor en kampeerspullen achterop, vanaf Venray naar een vriendin in Friesland aan de Waddenzee. Ze maakt ook nog een berghuttentocht in Oostenrijk. In september gaat ze ook weer aan het werk. „In de maand oktober hebben we een gezinsweekend op Schiermonnikoog. Daar zien we dat het niet goed gaat met haar. Zij heeft altijd goed voor haar lichaam gezorgd, maar nu komt ze adem tekort. In het Radboud ziekenhuis wordt vocht tussen de longvliezen geconstateerd, dat geregeld afgetapt moet worden. Ze ondergaat ook nog een chemokuur. Ze wil zo lang als ze kan er zijn voor haar zoontje.”

In Memoriam

De Camino heeft altijd in meerdere opzichten een belangrijke rol gespeeld Josiens leven. Na haar overlijden is het voor An en André duidelijk: ze gaan de Camino lopen in de voetsporen van Josien. „Zij is ons voorgegaan, heeft ons de weg gewezen”, vertelt André verder. „We hebben een gedeelte van haar as uitgestrooid bij ‘Cruz de Ferro’ tussen de plaatsen Foncebadón en Manjarin. Het is de wens van Josien dat de rest van haar as door Isar zelf op de Camino wordt uitgestrooid, zoals in haar favoriete film ‘The Way’. Onze gezamenlijke Camino heeft An en mij dichter bij Josien, maar ook dichter bij elkaar gebracht. Ik probeer met deze gedichtenbundel het verlies van een kind in woorden te vangen. Verdriet en rouw deel je met elkaar, beleef je met elkaar, doorleef je met elkaar. De gedichtenbundel is een ‘In Memoriam’, een monument ter nagedachtenis aan Josien.”

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen