Politiek Roermond tekent vrede achter gesloten deuren

Print
Politiek Roermond tekent vrede achter gesloten deuren

De vrede in de raadszaal van Roermond is weer getekend. Voor zolang het duurt. Afbeelding: De Limburger

Roermond / Merum / Swalmen / Asenray / Boukoul / Einde / Herten / Ool / Asselt -

De vrede in de Roermondse politiek is (vooralsnog) weer getekend. Het vervolg van een tumultueuze raadsvergadering verliep maandag zeer rustig.

Voor aanvang lag al een motie klaar waarin alle partijen het college opdragen raadsleden vrij toegang te verlenen tot het gedeelte van het stadhuis waar de bestuurders zetelen. Donderdag sloegen coalitie en oppositie elkaar nog de koppen in over dit onderwerp en bleven ze ieder bij hun eigen motie. De vergadering liep toen dusdanig uit de hand dat burgemeester Rianne Donders voor het eerst in haar Roermondse carrière uitviel tegen Jos van Rey en de vergadering met een klap van de voorzittershamer schorste.

Rustig

Voor het vervolg maandag waren de plooien achter de schermen al gladgestreken, al deed de burgemeester nog een beroep op eenieder om „in het belang van de stad de vergadering rustig te laten verlopen.” Oppositie en coalitie trokken daarop hun moties in en kwamen met een gezamenlijk nieuw exemplaar, waar dit keer ook de handtekening van de SPR - die zich tot dusver afzijdig had gehouden - onder stond.

Lees ook:De kleuterklas van Roermonds burgemeester Rianne Donders

Beide ‘kampen’ hadden water bij de wijn gedaan. De pasjes van de raadsleden worden dusdanig geactiveerd dat ze vrij toegang hebben tot het bestuurdersgedeelte, maar niet tot de ambtenaren. Daarbij geldt de afspraak dat ze niet onaangekondigd bij een wethouder binnen vallen, maar bij voorkeur een afspraak maken. Ook worden de fractiekamers beveiligd voor ‘onbevoegden’.

Openbaarheid

Met de afspraak dat raadsleden weer toegang krijgen tot bestuurders moet het college inbinden. Dat heeft enige tijd geleden bepaald dat raadsleden zich net als de burger bij de balie in moeten schrijven, een badge moeten opspelden en moeten wachten tot ze worden opgehaald. De coalitie steunde het college aanvankelijk. Pas toen de kwestie in de openbaarheid kwam, veranderde ze donderdag van inzicht. Tot een gezamenlijke motie met de oppositie kwam het toen echter niet.

Jos van Rey en Rianne Donders 15 feb 2019. Video: De Limburger

Volg nieuws uit jouw gemeente via Facebook

De Limburger heeft voor alle 31 gemeenten een eigen Facebookgroep met het laatste plaatselijke nieuws.

> Neem een kijkje