‘Meer kiloknallers met kip dan ooit’

Print
‘Meer kiloknallers met kip dan ooit’

Afbeelding: ANP

Supermarkten stunten steeds vaker met kipvlees zonder dierenwelzijnskeurmerk. Dat zegt dierenwelzijnsorganisatie Wakker Dier op basis van de eigen ‘kiloknallermonitor’.

,,In 2018 stonden er 56 procent meer kipkiloknallers in de folders dan in 2015”. Vorig jaar telde de organisatie ruim 1900 stunts met kip: met 180 meer dan in het jaar ervoor ,,een record”.

Lokkip

Het gaat weliswaar niet meer om de beklagenswaardige plofklip, die sinds 2016 uit de versvakken is verdwenen, maar wel om de evenmin te benijden ‘lokkip’, aldus Wakker Dier: ,,Het welzijn van de lokkip zit tussen de plofkip en één ster Beter Leven-kip in en varieert per supermarkt. De lokkip komt nooit buiten, leeft in haar eigen uitwerpselen en moet na zeven weken naar de slacht. In het slechtste geval leeft ze met zo’n zeventien kippen op één vierkante meter.”

Wakker Dier wil dat de supermarktketens de welzijnsgrens voor kippen verhogen naar minstens één ster. Nu, na de plofkip, hebben veel supers een eigen concept (in de trant van De kip van morgen of De nieuwe kip, geeft Wakker Dier als voorbeelden), maar alleen een ster biedt enige garantie.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen