Nederlander (49) geliquideerd in Colombiaanse drugsstad Medellín

Print
Nederlander (49) geliquideerd in Colombiaanse drugsstad Medellín

Afbeelding: AFP

Een 49-jarige Nederlander is zondagin de Colombiaanse stad Medellín het slachtoffer geworden van een ‘koelbloedige afrekening’, aldus lokale autoriteiten.

Derk Lodewijk werd op straat door twee motorrijders beschoten. De Nederlander werd twee keer geraakt en bezweek even later. Colombia heeft zijn dood bevestigd.

Lodewijk is de tweede Nederlander die in het Zuid-Amerikaanse land omkomt binnen een maand. Het is niet bekend wat de man in Medellín deed. De stad staat bekend om zijn gewelddadige drugshandel en was de thuisbasis van Pablo Escobars Medellín-kartel.

Lodewijk is volgens de lokale krant El Colombiano in de regio de achtste geweldsdode van het jaar. Vorige maand kwam een andere Nederlander, de 53-jarige Edward Roberts, in het zuidelijker gelegen Cali om het leven door messteken. Hij werd ‘s ochtends op straat gevonden. Of zijn dood met drugs te maken had, is niet duidelijk.

Drugs spotgoedkoop

Nederlandse drugshandelaren zouden Medellín regelmatig bezoeken, weet misdaadjournalist John van den Heuvel. De aangekochte cocaïne blijkt er ‘spotgoedkoop’, maar moet deels contant worden afgerekend, waardoor de kopers vaak het slachtoffer van ‘ripdeals’ worden.

Om er zeker van te zijn dat de geleverde partijen cocaïne ook daadwerkelijk worden betaald, zouden kopers moeten achterblijven als ‘garantie’, schrijft Van den Heuvel. Mocht het transport van de drugs richting Europa mislopen, wordt de achterblijver als vergelding omgebracht.