Veel banden voor bestelbusjes, caravans en campers zijn van slechte kwaliteit

Print
Veel banden voor bestelbusjes, caravans en campers zijn van slechte kwaliteit

Foto ter illustratie. Afbeelding: Getty Images/iStockphoto

Voor bestelbusjes, campers en caravans zijn nauwelijks goede banden te koop. Dat blijkt uit een test van de ANWB.

Slechts vijf van de zestien geteste zomerbanden in de maat 215/65 R 16 C haalden een voldoende. Niet één band scoort goed. Van de overige elf banden presteerden er twee matig en negen zelfs slecht.

Dit type banden wordt gebruikt voor bestelauto’s, personenbusjes, campers en caravans. De ANWB maakt zich zorgen over de verkeersveiligheid, zeker nu het aantal busjes in woonwijken toeneemt en er bijna één miljoen bestelbusjes in Nederland rondrijden.

Verkeersveiligheid Een groot deel van de geteste banden presteert met name slecht op het gebied van veiligheid op nat wegdek (remweg, wegligging, zijdelingse grip). Het lijkt er sterk op dat bestelautobanden geoptimaliseerd zijn voor veel draagvermogen, lange levensduur en laag brandstofverbruik, waardoor dit ten koste gaat van de verkeersveiligheid.

Geen enkele band scoort goed op nat wegdek. De beste band haalde bij een noodstop vanaf 80 km per uur een remweg van 43 meter (‘ruim voldoende’). De slechtste band uit de test heeft daar 54 meter voor nodig (‘zeer slecht’). Een goede band kan een remweg van 38 meter halen. Daarnaast zijn wegligging en grip in bochten bij de meeste banden onder de maat.

Nat wegdek De ANWB vindt dat fabrikanten bij de ontwikkeling van bestelautobanden, naast levensduur en brandstofverbruik, meer aandacht moeten hebben voor verkeersveiligheid, met name de prestaties op nat wegdek.

Dat banden op alle testonderdelen wel degelijk goed kunnen scoren bewijst de test met zomerbanden voor personenauto’s in de maat 185/65 R15. Van de zestien geteste banden halen twee banden het oordeel (goed), de Bridgestone Turanza T005 en de Vredestein Sportrac 5. De overige veertien banden scoren allemaal voldoende.

De ANWB bandentests worden uitgevoerd in een samenwerkingsverband van Europese autoclubs en Europese consumentenorganisaties.