Schinnen zet vastelaovend in de verf met eerste boetezitting Beekdaelen

Print
Schinnen zet vastelaovend in de verf met eerste boetezitting Beekdaelen

De Geliënde. Afbeelding: Johannes Timmermans

Schinnen / Schimmert / Hulsberg / Wijnandsrade / Merkelbeek / Schinveld / Jabeek / Vaesrade / Klein-Doenrade / Doenrade / Bingelrade / Puth / Sweikhuizen / Amstenrade / Oirsbeek / Nuth -

Net als grote broer Venlo krijgt Beekdaelen in februari een eigen boetezitting, het Brand Beer Beekdaelen Boete (BBBB). Voorafgaand aan dit nieuwe evenement, dat wordt georganiseerd door carnavalsvereniging De Schinöster op donderdag 28 februari op het Schintalerplein in Schinnen (Scalahof), is er een seniorenmiddag evenals de sleuteloverdracht van de kersverse fusiegemeente. Om 20.00 uur wordt daarna het startschot gegeven voor een carnavalesk pleinfeest met optredens van diverse bekende Limburgse artiesten.

Met het BBBB hopen de Schinöster een begin te maken met wat een jaarlijks terugkerend evenement moet worden, legt Frank Vroomen van de Schinöster uit. “Het idee hiervoor is ontstaan in 2018 toen het gemeentebestuur van Schinnen in het kader van de fusie met Nuth en Onderbanken een tournee maakte langs diverse plekken in de gemeente. Op het Schintalerplein werd destijds een feest gehouden met optredens van lokale artiesten. Ons viel meteen op hoe gezellig en intiem dat was, al heel snel kwam dan ook de gedachte op om dit een keer over te doen. Daar kwam bij dat we als vereniging van plan waren opnieuw een seniorenzitting te houden. In het verleden hebben we een dergelijk evenement altijd gehad, maar dat was een stille dood gestorven. Bovendien was een nieuwe activiteit een prima gelegenheid om meer mensen de mogelijkheid te geven de jaarlijkse sleuteloverdracht te bezoeken. Als je voor deze beide festiviteiten vervolgens faciliteiten hebt zoals een podium, licht en geluid, een overkapping tegen eventuele regenval en toilet- en horecavoorzieningen, waarom zou je de feestelijkheden dan niet doortrekken tot in de avond, zo was de gedachte. Het idee van een eigen boetezitting, de BBBB, was daarmee geboren. Gelukkig konden we rekenen op de support van sponsoren en begunstigers, waaronder de plaatselijke horeca. Zonder hun steun was het een stuk moeilijker geweest om dit nieuwe evenement uit de startblokken te krijgen.”

Seniorenmiddag

Het middagprogramma van het Brand Beer Beekdaelen Boete richt zich op ouderen en is gratis toegankelijk. De aanvang is om 13.30 uur met optredens van onder meer Marleen Mols, Guus Sjmeets, Theij en Marij en Jack Vinders (Clara Zoerbier). Uiteraard zijn de Schinöster met in hun midden regerend prins Frans I royaal vertegenwoordigd. Na de seniorenmiddag vindt van 18.30 tot 20.00 uur de sleuteloverdracht van de voormalige gemeente Schinnen plaats. Iedere belangstellende kan deze bijwonen en met eigen ogen zien hoe Frans I de sleutel namens alle verenigingen in Beekdaelen voor drie dagen carnaval overhandigd krijgt van waarnemend burgemeester Bas Verkerk. Na de sleuteloverdracht barst om 20.00 uur het pleinfeest los. Tot middernacht kunnen de aanwezige carnavalisten naar hartenlust dansen, hossen en zingen tijdens optredens van onder meer Guido Frissen (ex-Schintaler), Rempetemp, Christel & Quinn (ex-W-dreej), Angelina, Domm en Dööl, De Gelieënde, La Bamba en Wir Sind Spitze. “We hebben plek voor ruim duizend bezoekers”, vertelt Frank Vroomen. “Maar vergelijk het BBBB asjeblieft niet met de Zoepkoel in Venlo, die vergelijking gaat mank. Wij kiezen voor gezellig, intiem, kleinschalig en mét entree. Kaartjes zijn nu al verkrijgbaar via www.beekdaelenboete.nl.”

Frank Vroomen: “We doen er alles aan om zowel de middagzitting met aansluitend de sleuteloverdracht als het pleinfeest te laten slagen. De revenuen die we hieruit verwerven worden gereserveerd voor carnaval 2020 wanneer we opnieuw het BBBB hopen te houden. En mocht die middag onverhoopt de regen of sneeuw met bakken uit de hemel vallen, wijken we voor de zitting en de sleuteloverdracht uit naar het gemeenschapshuis in Schinnen.”

Volg nieuws uit jouw gemeente via Facebook

De Limburger heeft voor alle 31 gemeenten een eigen Facebookgroep met het laatste plaatselijke nieuws.

> Neem een kijkje