Vaals wil regelgeving aanpassen om nachtelijk dancefeest mogelijk te maken

Print
Vaals wil regelgeving aanpassen om nachtelijk dancefeest mogelijk te maken

Afbeelding: INGIMAGE

Vaals / Vijlen / Lemiers / Camerig / Holset / Mamelis -

Een groep lokale jongeren in Vaals wil een dancefeest organiseren dat de hele nacht doorgaat. Aangezien de geldende sluitingstijd in het weekend 4.00 uur is, heeft de gemeente besloten de Algemeen Plaatselijke Verordening (APV) - onder voorwaarden - aan te passen.

Het is een nogal ingrijpende maatregel om de APV te wijzigen om een evenement mogelijk te maken. Maar volgens een meerderheid van de gemeenteraad zou het ook jammer zijn als een dancefeest dat door plaatselijke jeugd zelf wordt georganiseerd in jongerencentrum Fraiche niet zou doorgaan vanwege de bestaande regels. Een eenmalige ontheffing geven voor het nachtfeest is juridisch gezien niet mogelijk; het kan alleen als de APV hiervoor wordt aangepast.

Moed

Vandaar dat coalitiepartijen V&O en CDA tijdens de gemeenteraadsvergadering met een initiatiefvoorstel kwamen om de verordening dan maar aan te passen. CDA-raadslid Thijs Jussen: „We mogen blij zijn dat er mensen zijn die de moed hebben om voor onze jongeren iets te organiseren.” Hij roept herinneringen op aan de jaren tachtig, toen Vaals nog helemaal geen sluitingstijden had.

Burgemeester Reg van Loo wijst er wel op dat de aanpassing noch alleen voor het jongerencentrum kan gelden, noch alleen voor dit feest. „Het gaat om een algemene verordening, dus moet de afweging ook breed worden genomen. De voorwaarden moeten goed worden ingevuld. Het moet geen willekeur worden.”

Politie

Ook gaat hij, met name op verzoek van coalitiepartij Lokaal!, advies vragen bij de politie over de aanpassing. Die fractie was als enige fel gekant tegen een aanpassing van de APV. Fractievoorzitter Gino Lucchesi: „Het is een vergaand instrument. Ik snap niet dat dit nodig is voor een paar uurtjes langer feesten.”

Volg nieuws uit jouw gemeente via Facebook

De Limburger heeft voor alle 31 gemeenten een eigen Facebookgroep met het laatste plaatselijke nieuws.

> Neem een kijkje