Protest tegen grootschalige bomenkap natuurgebied de IJzeren Man in Weert

Print
Protest tegen grootschalige bomenkap natuurgebied de IJzeren Man in Weert

Protest tegen de kap van bomen in natuurgebied de IJzeren Man. Afbeelding: initiatiefnemers petitie

Laar / Weert / Altweerterheide / Stramproy / Tungelroy / Swartbroek -

Een aantal Weertenaren protesteert tegen de kap van gezonde bomen in natuurgebied de IJzeren Man in hun woonplaats. Ze hebben de gemeente maandag een petitie met ruim negenhonderd handtekeningen aangeboden.

De initiatiefnemers van de petitie hadden de handtekeningen dit weekeinde verzameld. Ze willen dat de gemeente per direct stopt met het kappen van gezonde bomen in natuurgebied de IJzeren Man en de schade zo goed mogelijk herstelt.

De Weertenaren zijn geschrokken van de grootschalige kap van bomen, waarvan sommige ouder zijn dan honderd jaar. „Het bos is door de kale plekken bijna geen bos meer”, aldus de initiatiefnemers van de petitie. Bovendien ergeren ze zich aan de schade die de grote rooimachines aanrichten in het bos.

De werkzaamheden op 55 hectare van het natuurgebied worden uitgevoerd door bosbeheerder Bosgroep Zuid Nederland. Volgens de gemeente is kap nodig, omdat de bomen aangetast zijn door schimmels. De schade zit vaak in de boomwortels of in de buitenste laag van de boom, die de boom beschermt tegen bijvoorbeeld uitdroging of infecties, aldus de gemeente. Verder zou een aantal bomen worden weggehaald die zijn beschadigd of omgevallen tijdens de storm van begin vorig jaar.

Bedoeling is dat in de loop van dit jaar jonge bomen worden geplant op de ontstane kale plekken in het bos. Daardoor verjongt het bos geleidelijk, stelt de gemeente.

Volg nieuws uit jouw gemeente via Facebook

De Limburger heeft voor alle 31 gemeenten een eigen Facebookgroep met het laatste plaatselijke nieuws.

> Neem een kijkje