Beroep

Rechter verwerpt bezwaren tegen windpark Egchelse Heide

Print
Rechter verwerpt bezwaren tegen windpark Egchelse Heide

De rechtbank heeft de bezwaren tegen windpark Egchelse Heide verworpen. Afbeelding: ANP

Meijel / Panningen / Koningslust / Grashoek / Egchel / Helden / Maasbree / Kessel / Beringe / Baarlo / Kesseleik -

De rechtbank in Roermond heeft alle bezwaren verworpen tegen de realisering van windpark Egchelse Heide in Peel en Maas.

Omwonenden vonden dat de gemeente ten onrechte de vergunning had verleend voor de bouw van vijf windmolens tussen Egchel en Beringe. Het gaat om turbines met een maximale tiphoogte van 210 meter, die samen jaarlijks twintig megawatt aan stroom opwekken.

De bezwaarmakers stelden dat er geen draagvlak is voor de windmolens. Ze zouden ontoelaatbare overlast veroorzaken in de vorm van (onhoorbaar) geluid, slagschaduw, trillingen en ijsvorming. De geluidsoverlast leidt tot gezondheidsklachten, zouden Deense en Duitse onderzoeken hebben aangetoond.

Windpark Neer

Het windpark Egchelse Heide komt te dicht bij windpark Neer (900 meter), waardoor negatieve effecten versterkt worden. De projectontwikkelaar van het windpark had de onderzoeken uitgevoerd die moesten aantonen dat er niets aan de hand was.

De rechtbank wijst alle bezwaren af. Draagvlak is mooi meegenomen, maar het algemeen belang weegt soms zwaarder dan het individueel belang van burgers. Er is geen wetenschappelijk bewijs dat het geluid van een windmolen slecht is voor de gezondheid. En dat geldt ook voor onhoorbaar geluid. Langdurige ergernis over de vermeende hinder van windmolens kan, net als andere stressfactoren, wel invloed op de gezondheid hebben.

Slagschaduw

De omwonende die klaagt over ijsvorming op de rotorbladen hoeft zich geen zorgen te maken. Die woont op 450 meter afstand van de dichtstbijzijnde molen en bovendien wordt die bij ijsvorming stilgezet. Een computerprogramma registreert wanneer windmolens slagschaduw veroorzaken en schakelt ze uit als de overlast te groot is. Als de turbines goed zijn geplaatst, gaat de grond niet trillen. Ten slotte dient de gemeente, als vergunningverlener, zich te vergewissen dat de onderzoeken zorgvuldig zijn uitgevoerd. Volgens de rechtbank is dat gebeurd.

Ton Harbers, één van de bezwaarmakers, stelt dat de hele groep bezwaarmakers onderling overleg voert of het verstandig is in hoger beroep te gaan tegen de uitspraak bij de Raad van State.

Luister naar onze podcast over het thema windmolens