Plan: winkeliers laten meebetalen aan ontwikkeling centrum Valkenburg

Print
Plan: winkeliers laten meebetalen aan ontwikkeling centrum Valkenburg

De Irmengardpassage in het centrum van Valkenburg. Afbeelding: gemeente Valkenburg

Valkenburg / Berg / Walem / Houthem / IJzeren / Vilt / Sibbe / Oud-Valkenburg / Schin op Geul / Berg en Terblijt / Geulhem / Terblijt -

Ondernemers en gemeente willen de winkelstraten in Valkenburg aanwijzen als ‘bedrijven-investeringszone’ (Biz). In de nieuwe situatie moeten alle winkeliers daar meebetalen aan de verdere ontwikkeling van het centrum.

De bijdragen worden door de gemeente geïnd via bureau BsGW, dat ook andere lokale heffingen regelt. De extra inkomsten die de Biz-formule oplevert, vloeien rechtstreeks terug naar het winkelcentrum. De ondernemers hebben zelf een stem bij het verdelen van die pot met geld.

Citymanager

Een van de mogelijke bestemmingen voor de Biz-gelden is het aantrekken van een citymanager, oppert wethouder Claudia Bisschops. Daarmee zou de promotie van Valkenburg als regionaal winkelcentrum verder geprofessionaliseerd kunnen worden, zegt zij.

Een andere mogelijkheid is het onderhoud van de bloembakken die de winkelstraten in het centrum opfleuren. Na een hoog opgelopen discussie betaalt de gemeente dat dit jaar nog, maar vanaf 2020 gaat de rekening naar de ondernemers. „Daar zouden we die Biz-gelden dus voor kunnen gebruiken”, aldus Bisschops.

Idee

Het idee voor een Biz-aanpak komt van de ondernemers zelf. Het voorstel is bij de gemeente ingediend door ondernemersvereniging VOC, Koninklijke Horeca Nederland en de VVV. Zij zitten volgende week bij elkaar om, zoals woordvoerder Ylvi Veugelers-Wouters het uitdrukt, „de laatste puntjes op de i te zetten”.

Veel ondernemers in het centrum zijn al aangesloten bij het Valkenburgs Ondernemers Collectief (VOC). Het lidmaatschap daarvan is echter niet verplicht. Het gevolg is dat niet-leden wel profiteren van de activiteiten die de ondernemersvereniging organiseert, maar niet meebetalen aan de kosten die daaruit voortvloeien.

Verplicht

Bij de aanwijzing van de winkelstraten als bedrijven-investeringszone wordt deelname verplicht. „Het is een vorm van belasting, waar je jezelf als individuele ondernemer niet aan kunt onttrekken. Je maakt je schuldig als je niet betaalt”, legt Bisschops uit.

Bij de herinrichting van de uitgaansstraten binnen de vestingwerken hebben de ondernemers in dat gedeelte van de binnenstad een extra retributievergoeding betaald. Dat geld is destijds door de gemeente ingezet voor het verfraaien van straten en pleinen. Bij de verdeling van de Biz-gelden staat de bestemming vooraf niet vast.

Meerderheid

Invoering van zo’n Biz-regeling is overigens alleen mogelijk als een meerderheid van de ondernemers in dat gebied daar vooraf mee instemt. Bisschops rekent erop dat de zaak nog voor het einde van het jaar afgerond kan worden, zodat de regeling uiterlijk volgend jaar kan ingaan.