Celstraf geëist voor vervoeren van honderd jerrycans zoutzuur

Print
Celstraf geëist voor vervoeren van honderd jerrycans zoutzuur

Foto ter illustratie. Afbeelding: iStock

Born / Buchten / Holtum / Papenhoven / Geleen / Graetheide / Sittard / Windraak / Limbricht / Einighausen / Guttecoven / Munstergeleen / Obbicht / Grevenbicht / Maastricht / Itteren -

Een 46-jarige man uit Sittard moet, als het aan justitie ligt, de cel in voor het vervoeren van chemicaliën. Tegen de man is dinsdag bij de rechtbank in Den Bosch 15 maanden gevangenisstraf geëist voor het vervoeren van honderd jerrycans met in totaal 2500 liter zoutzuur.

De jerrycans waren opgeslagen in een bestelbusje waarmee hij van België naar Nederland reed. Justitie gaat ervan uit dat hij opzettelijk betrokken was bij het vervoer en de productie van synthetische drugs, omdat hij al eens eerder was betrapt en veroordeeld voor het vervoer van chemicaliën.

Van A naar B

De chauffeur heeft verklaard dat hem was gevraagd het busje, zoals hij zelf zei, „van A naar B” te rijden. Hij zou in ‘B’ betaald krijgen van degene die hem had afgezet in België. Die persoon, van wie hij de naam overigens niet wil noemen, zou zorgen dat hij weer thuis kwam en had hem een telefoon gegeven toen hij in het busje stapte.

Ter hoogte van Maastricht werd het busje bij een tankstation langs de snelweg aangehouden door de politie. Die was gewaarschuwd door de Belgische collega’s dat er mogelijk zoutzuur met het busje werd vervoerd.

Gestolen

Het bestelbusje bleek gestolen en had valse kentekenplaten. Wat verder opviel was dat de stickers van de honderd jerrycans waren verwijderd en dat voorin het busje een plamuurmes met resten stickers en ook een zogenoemde jammer werden aangetroffen. Een jammer is een stoorzender die mobiel telefoon- en internetverkeer plaatselijk onmogelijk maakt. Jammers worden vaak gebruikt om criminele activiteiten te maskeren.

De officier haalde aan dat de zaak een beetje vergelijkbaar was met een eerdere zaak. Toen was sprake van minder liters grondstof, maar had de verdachte ook een schuur ter beschikking gesteld voor een amfetaminelaboratorium. In 2013 werd hij ervoor veroordeeld tot een deels voorwaardelijke straf.

Uitspraak is op 5 maart.

Volg nieuws uit jouw gemeente via Facebook

De Limburger heeft voor alle 31 gemeenten een eigen Facebookgroep met het laatste plaatselijke nieuws.

> Neem een kijkje