Waterzuivering in Simpelveld wordt mogelijk later ontmanteld

Print
Waterzuivering in Simpelveld wordt mogelijk later ontmanteld

De rioolzuiveringsinstallatie bij Simpelveld. Afbeelding: Maartje van Berkel

Eys / Bocholtz / Simpelveld / Huls -

De waterzuiveringsinstallatie bij Simpelveld wordt mogelijk later ontmanteld. De geplande vernieuwing van het stamriool in Eys gaat echter gewoon door, laat de gemeente Gulpen-Wittem weten.

Simpelveld heeft in 2016 als eerste gemeente in Limburg een nieuwe, flexibele zuiveringsinstallatie in gebruik genomen. De installatie bestaat uit een aantal verplaatsbare, bovengrondse bakken waarin rioolwater op biologische wijze wordt gereinigd.

Het was de bedoeling dat de installatie na 2020 weer zou verdwijnen. Het rioolwater uit de regio Simpelveld wordt dan via een nieuwe transportleiding naar de bestaande vaste zuiveringsinstallatie in Wijlre gebracht en daar verder behandeld.

Riolering

Voor het transport van dat verontreinigde afvalwater is een nieuwe riolering met een grotere capaciteit nodig. Die loopt straks dwars door de bebouwde kom van Eys. Gulpen-Wittem grijpt die situatie aan om de doorgaande weg tussen Simpelveld en Wittem te vernieuwen.

Bij de herinrichting van de weg wordt ook meteen gekeken naar de gevaarlijke bocht bij kasteel Goedenraad, aan de rand van Eys. Met name fietsers komen daar regelmatig klem te zitten, zegt wethouder Jos Last. Er wordt gekeken of daar ruimte is voor een veiliger fietspad langs de weg.

Schuttersfeest

De reconstructie van de doorgaande weg staat op het programma voor het najaar van 2020. De gemeente stelt die werkzaamheden bewust uit tot die periode omdat in de zomer van dat jaar het Zuid-Limburgs Federatiefeest plaatsvindt in Eys, na het OLS het grootste schuttersfeest in Limburg. Opgebroken wegen zouden dat evenement te zeer hinderen.

Het waterschap Limburg maakt nu echter even pas op de plaats met de ontmanteling van de installatie in Simpelveld. Met het oog op de gevolgen van de klimaatverandering op de waterhuishouding houdt het alle plannen nog eens kritisch tegen het licht, laat dagelijks bestuurder Michel Bouts weten. Een definitief besluit valt pas na de verkiezingen van 20 maart.

Planning

De gemeente Gulpen-Wittem houdt onverkort vast aan de huidige planning, benadrukt Last. „We willen de reconstructie van de doorgaande weg in Eys niet langer uitstellen. En dan vervangen we uiteraard ook meteen de riolering; het zou onzin zijn om de weg straks opnieuw open te breken om de buizen te vervangen.”

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen voor nog geen 1,50 per week.

Bekijk de aanbieding →