Suermondt-Ludwig

Museum Aken gaat jaar dicht

Print
Museum Aken gaat jaar dicht

Suermondt-Ludwig Museum. Afbeelding: Stad Aken

Het Suermondt-Ludwig Museum in Aken sluit op 25 februari voor zeker een jaar de deuren.

De sluiting is een gevolg van renovatiewerkzaamheden en de aanleg van een nieuw klimaatsysteem in het voormalige stadspaleis uit de negentiende eeuw.

Op zondag 24 februari is er een afscheidsfeest in het museum aan de Wilhelmstraat. Er zijn rondleidingen door het gebouw en muziekoptredens. Medewerkers van Suermondt-Ludwig vertellen iets over het favoriete object in het museum. De museumshop tenslotte houdt die dag uitverkoop. De toegang is gratis.

Oprichter

Het Suermondt-Ludwig-Museum werd in 1883 gesticht als Suermondt Museum, vernoemd naar de oprichter Barthold Suermondt. Het was aanvankelijk gevestigd in de Alte Redoute in de Komphausbadstraat, een barok gebouw uit de 17de eeuw. Nadat dit gebouw te klein geworden was, verhuisde het museum in 1901 naar de Villa Cassalette, een stadspaleis uit 1883-’88 van de Akense architect Eduard Linse. De façade van het gebouw is geïnspireerd op de Biblioteca Marciana in Venetië.

Collectie

De museumcollectie groeide de afgelopen eeuw gestaag, onder meer door de talrijke schenkingen van burgers uit Aken zoals Anton Ignaz vom Houtem en de kunsthistoricus Franz Bock, maar vooral door de schenking van het van oorsprong Akense verzamelaarsechtpaar Peter en Irene Ludwig, die in 1977 hun naam aan het museum verbonden zagen.

De collectie bestaat naast schilder- en beeldhouwkunst van de twaalfde tot de twintigste eeuw, tapisserieën en goudsmeedkunst ook uit een omvangrijke verzameling glasschilderkunst van de middeleeuwen tot de twintigste eeuw. In de jaren negentig werd een nieuwe vleugel aan het oude stadspaleis gebouwd, ontworpen door de architecten Peter Busmann en Godfrid Haberer.