Minister gaat door het stof om hogere energierekening, maar voelt niets voor ingrijpen

Print
Minister gaat door het stof om hogere energierekening, maar voelt niets voor ingrijpen

Afbeelding: ANP

Het kabinet heeft zich te stellig uitgelaten rond de toename van de energierekening. Dat zei minister Eric Wiebes (Economische Zaken en Klimaat) dinsdagmiddag in de Tweede Kamer.

Het is volgens hem echter te vroeg om te concluderen dat mensen er dus ook niet op vooruit gaan.

Verkeerd beeld

Wiebes reageerde op vragen van GroenLinks-Kamerlid Bart Snels. In tegenstelling tot wat het kabinet claimt, betalen Nederlanders dit jaar wel degelijk fors meer voor gas en licht, bleek dit weekend uit berekening van het CBS. Een gemiddeld huishouden is bijna 2100 euro kwijt: 334 euro meer dan vorig jaar.

Lees ook: Bijna helft energierekening gaat naar fiscus

De minister erkende dat het kabinet een verkeerd beeld heeft geschetst rond de nieuwe energierekening. ,,Heel veel huishoudens zijn onaangenaam verrast door energietarieven. We hadden ons minder stellig moeten uitlaten in de wetenschap dat de gebruikte cijfers meer dan een jaar oud waren. Die stelligheid was onterecht.’’

Compenseren

De oppositie wil dat het kabinet mensen gaat compenseren voor deze hogere kosten. ,,De energie gaat omhoog, de huur gaat omhoog, de kinderopvang gaat omhoog, de boodschappen gaan omhoog, en dit kabinet doet niets’’, aldus Lilian Marijnissen (SP). ,,Grijp in en compenseer voor de stijgende energierekening’’, riep ze de minister op. Ze kreeg bijval van onder andere de PvdA, SGP, 50Plus en de PVV.

Lees ook: Ministerie erkent blunder met energierekening: Tweede Kamer boos

,,Mensen is beloofd dat iedereen er op vooruit zou gaan, daar komt niets van terecht’’, zegt PVV’er Alexander Kops. ,,Dit kabinet doet niets anders dan liegen en bedriegen. Op 20 maart zullen de mensen afrekenen met dit vreselijke kabinet.’’ Ook William Moorlag (PvdA) wil dat het kabinet de burger tegemoet komt: ,,Het koopkrachtplaatje ligt aan gruzelementen’’, zegt hij.

Nieuw overzicht

Maar Wiebes voelt vooralsnog niets voor ingrijpen. Hij benadrukt dat het Centraal Planbureau (CPB) op dit moment bekijkt of de koopkrachtplaatjes die met Prinsjesdag bekendgemaakt zijn bijgesteld moeten worden. Het kan best zo zijn dat mensen, ondanks de tegenslag rond energie, er nog altijd op vooruit gaan dit jaar. ,,Het leven bestaat uit meer dan energie’’, aldus Wiebes.

Het CPB komt volgende maand met een nieuw overzicht. ,,Daar moeten we eerst op wachten. Daarna gaan we de kwestie opnieuw bespreken.’’

Oude cijfers

Hoewel het kabinet de stijging eerste afdeed als onzin, kwam maandag uit dat achterhaalde cijfers zijn gebruikt bij het voorspellen van de energieverhoging. Het CBS gaat uit van een gemiddeld jaarlijks verbruik van ruim 3000 kWh elektriciteit en een kleine 1500 kubieke meter aardgas per huishouden.

Het kabinet rekende eind vorig jaar echter op aanzienlijk lagere verbruikcijfers, namelijk 2500 kWh stroom en 1100 kubieke meter gas per huishouden. Nu blijken die cijfers verouderd te zijn, erkent het ministerie. Wiebes ging dinsdagmiddag al behoorlijk door het stof. ,,Ik baal hier gewoon van’’, zei hij voor de camera van de NOS. Volgens hem heeft het kabinet niet duidelijk genoeg gemaakt dat het om ramingen gaat, ‘en dat het dus niet zeker was dat het bij deze getallen zou blijven’.