Werkzaamheden Wanssum hervat: opgegraven witte plek in grond bevat geen miltvuur

Print
Werkzaamheden Wanssum hervat: opgegraven witte plek in grond bevat geen miltvuur

Bij werkzaamheden bij Den Schellaert (het inmiddels gesloopte witte gebouw op de foto) werden de werkzaamheden donderdag gestaakt in verband met een mogelijke miltvuurvondst. Afbeelding: Paul Poels

Wanssum -

Bij de werkzaamheden rondom de voormalige chinees restaurant Den Schellaert is afgelopen donderdag een verdachte witte plek ontdekt. Onderzoek wijst inmiddels uit dat het niet gaat om de gevaarlijke infectieziekte miltvuur.

De witte plek kwam tevoorschijn toen er in het kader van de werkzaamheden voor het project Ooijen-Wanssum boomstronken werden verwijderd. Zo’n kalkplek kan duiden op miltvuur, omdat in het verleden dieren met miltvuur werden begraven. Om te voorkomen dat boeren de dieren weer zouden opgraven werd er vaak om de plek van begraven vee een boom geplant.

De vondst was reden om direct alle werkzaamheden in het gebied stil te leggen. Door de Voedsel- en Warenautoriteit zijn vervolgens enkele genomen monsters onderzocht. Uit het onderzoek blijkt dat er geen miltvuur is aangetroffen, zo maakt de projectgroep Ooijen-Wanssum bekend.

De werkzaamheden rond op de plek van het voormalige chinees restaurant annex oud-raadhuis van Wanssum, zijn weer gestart. De projectgroep laat weten dat er op de bewuste plek wel extra voorzichtig te werk wordt gegaan door laagje voor laagje zand weg te schrapen. Mochten er beenderen van dieren gevonden worden, worden de werkzaamheden opnieuw stilgelegd om opnieuw miltvuur uit te sluiten.