Rechtszaak

Man die buurman doodstak: ‘Ik ben nog niet klaar met tbs’

Print
Man die buurman doodstak: ‘Ik ben nog niet klaar met tbs’

Onderzoek in de woning van de man. Afbeelding: Jeroen Kuit

Weert -

„Ik ben er nog niet klaar mee”, zei de 53-jarige G. over zijn tbs-behandeling tegen de rechtbank in Roermond dinsdag. Justitie wil dat de behandeling van de man die in augustus 2016 zijn 73-jarige buurman Mies Tomassen doodstak in Weert, met twee jaar wordt verlengd.

De rechtbank oordeelde in 2017 dat er sprake is van moord op Mies Tomassen, maar legde geen celstraf op. G. zou geheel ontoerekeningsvatbaar geweest zijn, toen hij in augustus 2016 zijn 73-jarige buurtgenoot doodstak. Volgens deskundigen leed hij aan schizofrenie.

Waanvoorstellingen

G. had zijn jeugd vooral in internaten doorgebracht en belandde op het criminele pad. Hij had last van psychoses en waanvoorstellingen. Op de dag van de steekpartij spookte de gedachte door het hoofd van G. dat ‘ze’ achter hem aanzaten, berichtte De Limburger eerder. Om te voorkomen dat hij zou worden meegenomen door een busje, moest hij iemand doodmaken, was de gedachte. Daarom ging G. naar zijn buurman, die hem drie jaar eerder bij een drugsdelict zou hebben verraden. Omdat die niet opendeed, ging hij naar buurman Tomassen. Die deed wel open, waarna G. binnenstormde en enkele malen stak. Dat werd Tomassen fataal.

‘Niet voor niets tbs’

Het Openbaar Ministerie vroeg gisteren tijdens de zitting om een verlenging van de tbs met twee jaar. G. zelf zei zelf over de tbs-behandeling dat hij ‘het wel goed vond’. „Ik voel me op mijn plek. Ik heb er geen problemen mee, want ik heb niet voor niets tbs gehad. Wel wil ik terug naar mijn vrouw. Wat ik daarvoor moet doen, doe ik.”

De rechtbank doet over twee weken uitspraak.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen