Weert zet stewards in om fietsparkeren in goede banen te leiden

Print
Weert zet stewards in om fietsparkeren in goede banen te leiden

Bij het station in Weert was het in het verleden vaak een chaos door fout geparkeerde fietsen. Afbeelding: archief John Peters

Laar / Weert / Altweerterheide / Stramproy / Tungelroy / Swartbroek -

Om het fietsparkeren met name bij het NS-station in Weert te regelen, wil de gemeente stagiairs van scholen en werklozen in gaan zetten als stewards.

De stewards moeten de treinreizigers en bezoekers van het centrum als gastvrouwen en gastheren gaan begeleiden, zodat ze hun fiets op de juiste manier en netjes parkeren. Eventueel zouden ze kunnen helpen met het stallen van de fietsen in de hogere rekken en kunnen ze de parkeerders wijzen op de regels die er voor het fietsparkeren gelden. Volgens het college van burgemeester en wethouders is daarbij het ‘goed gastheerschap’ namens de gemeente Weert het uitgangspunt.

Inmiddels is een aantal stagiairs aan de slag gegaan als steward.

Het plan voor de stewards komt voort uit de evaluatie van het fietsparkeren bij het station in Weert. Daarover waren in het verleden veel klachten, omdat treinreizigers hun fiets vaak in het wilde weg plaatsten en niet in de fietsrekken. Daartegen is in het afgelopen jaar handhavend opgetreden. Fietsen die fout geparkeerd stonden, werden tijdens ruimacties weggehaald en konden tegen betaling van 25 euro weer worden afgehaald. Tussen mei en september werden met negen ruimacties 167 fietsen geruimd.

Weesfietsen

Daarnaast werden in september nog eens 43 ‘weesfietsen’ opgehaald. Dit zijn fietsen die langer dan de toegestane zes weken aaneengesloten in het rek stonden. Daarvan is geen enkele fiets opgehaald.

Maar nu is er geen aparte geldpot meer voor ruimacties en externe opslag van fietsen. Daarom wil het college de handhaving op een andere, goedkopere manier uitvoeren. Bijvoorbeeld door de inzet van stewards, maar ook door fietsen te laten ruimen via het project Kansrijk in de Wijk, waarbij bijstandsgerechtigden arbeidservaring op kunnen doen. Verder wil de gemeente kosten besparen door de geruimde fietsen in de kelder van het gemeentehuis op te slaan. De administratie en het teruggeven van de fietsen zou eveneens door uitkeringsgerechtigden uitgevoerd kunnen worden, meent het college.

Fietsen die niet worden opgehaald door de eigenaren, worden met een andere regio geruild, waarna inwoners met geringe draagkracht (werklozen, mensen in de bijstand, statushouders) er eentje gratis kunnen krijgen.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen