Spoorverkeer rond Horst en Venlo stiller door raildempers

Print
Spoorverkeer rond Horst en Venlo stiller door raildempers

Plaatsing Raildempers in de nachtelijke uren. Afbeelding: ProRail

Venlo / Hout-Blerick / Boekend / Steyl / Lomm / Tegelen / Velden / Belfeld / Blerick / Arcen / Griendtsveen / Swolgen / Broekhuizenvorst / Melderslo / Hegelsom / Meterik / Meerlo / Tienray / Broekhuizen / Horst / America / Grubbenvorst / Lottum -

Van Dordrecht tot Venlo worden op het spoor de komende maanden raildempers geplaatst om het geluid van voorbijrijdende treinen te verminderen.

In totaal gaat het om ongeveer 100.000 stuks. Die worden grotendeels met de hand gemonteerd, meldt ProRail.

3 decibel

Raildempers zijn een soort stalen blokken met kunststof die met clips aan de zijkant van een spoorstaaf worden aangebracht. Ze verlagen het geluid van passerende treinen met gemiddeld zo’n 3 decibel.

Horst en Venlo

De eerste blokken zijn begin dit jaar al geplaatst in Helvoirt en nu is het de beurt aan Dordrecht, Tilburg, Dorst en Gilze-Rijen. De komende maanden volgen dan nog Breda, Oisterwijk, Best, Oirschot, Horst aan de Maas, Venlo, Lage Zwaluwe, Oosterhout en Helmond. In totaal gaat om meer dan 15 kilometer spoor dat wordt voorzien van raildempers.

Brabantroute

De plaatsing van de raildempers is onderdeel van de aanpak Robuuste Brabantroute. Daarin werken Noord-Brabant en Limburg samen met het Rijk, ProRail en gemeenten aan het spoorvervoer van Moerdijk tot Venlo.

Volg nieuws uit jouw gemeente via Facebook

De Limburger heeft voor alle 31 gemeenten een eigen Facebookgroep met het laatste plaatselijke nieuws.

> Neem een kijkje