Nieuw beleid

Beesel: één lawaaifeest per locatie per jaar

Print
Beesel: één lawaaifeest per locatie per jaar

Impressie van de Beachparty op het Raadhuisplein in Reuver. Afbeelding: Frank Stevens

Reuver / Beesel -

Om een goede balans te krijgen tussen vermaak en overlast past de gemeente Beesel het evenementenbeleid aan. Er mag nog maar één lawaaifeest per locatie per jaar zijn.

Dat zegt wethouder Marcel Roelofs (Beeselse Lijst, Evenementen). Als voorbeeld geeft hij het Raadhuisplein in Reuver. Daar vinden jaarlijks twee grote evenementen plaats: de Beachparty in juli en het Tentfieës in maart. Ze worden georganiseerd door vrijwilligersstichting Events4You.

Als het nieuw beleid wordt vastgesteld, is het slechts mogelijk bij één van de evenementen de volumeknop flink open te draaien. Het tweede evenement op dezelfde plek en in hetzelfde jaar zal zich moet aanpassen: minder geluid produceren of een andere locatie zoeken.

Aantrekkelijk

Roelofs benadrukt dat het om een conceptvisie gaat, maar dat de lijn vaststaat. Gezocht is naar evenwicht. Enerzijds wil de gemeente aantrekkelijk zijn, doordat er veel activiteiten georganiseerd worden. Anderzijds wil ze grenzen stellen, om te voorkomen dat omwonenden te veel overlast ervaren, zoals de mensen die in het centrum van Reuver wonen.

Met het nieuw evenementenbeleid is die balans gevonden, meent hij. Hij wijst erop dat handhaving een speerpunt van het nieuwe beleid is. Als evenementen te veel herrie veroorzaken, zal de gemeente optreden.

Gele hesjes

Emiel Jülicher wil nog geen commentaar geven, zolang hij het beleid nog niet heeft kunnen bestuderen. Hij behoorde tot de omwonenden die tijdens de gemeenteraadsvergadering in januari in gele hesjes protesteerden tegen de luidruchtige evenementen op het Raadhuisplein.

Voorzitter Ralph Boll van Events4You houdt zijn hart vast. Verhuizing van één van beide feesten is volgens hem uitgesloten. Tevens heeft hij het vermoeden dat het tweede evenement niet onder de geluidsnorm blijft. Hij is wel bereid maatregelen te treffen om de overlast voor omwonenden zo veel mogelijk te beperken.

Het voorgenomen evenementenbeleid wordt donderdagavond aan belanghebbenden gepresenteerd. De bijeenkomst is in het gemeentehuis en duurt van 20.15 tot 21.15 uur.

Volg nieuws uit jouw gemeente via Facebook

De Limburger heeft voor alle 31 gemeenten een eigen Facebookgroep met het laatste plaatselijke nieuws.

> Neem een kijkje