Schilderijen

Deken vangt ontheemde Jean Laudy op

Print
Deken vangt ontheemde Jean Laudy op

De museumkapel bij het Ald Weishoes is, zoals bevolen door de rechter, leeggeruimd. Afbeelding: Mara van den Oetelaar

Venlo / Hout-Blerick / Boekend / Steyl / Lomm / Tegelen / Velden / Belfeld / Blerick / Arcen -

Donderdagmiddag om 15.00 uur wordt de Jean Laudy Museumkapel leeg opgeleverd, zoals de rechtbank heeft bevolen. Dat belooft voorzitter John Keulartz.

De klus is geklaard. De kapel is helemaal leeg. Ruim honderd werken van de Venlose schilder Jean Laudy (1877-1956) zijn de afgelopen weken weggehaald. De oplevering is donderdagmiddag. „Dat hebben de advocaten afgesproken”, vertelt voorzitter John Keulartz van de Jean Laudy Stichting.

Niets herinnert nog aan de tijd dat de kapel bij het Ald Weishoes de Jean Laudy Museumkapel heette. De periode was kort; zes jaar. Met steun van woningcorporatie Antares werd de kapel opgeknapt om de schilder te eren. Onder dwang van Antares is de kapel nu leeggeruimd.

Onbruikbaar

De corporatie gaat het Ald Weishoes verbouwen. Dat duurt zeker 1 tot 1,5 jaar. De kapel is zolang onbruikbaar. Bovendien is onbekend wat de corporatie straks met de kapel wíl en mág doen. Verder speelt mee dat Antares teleurgesteld is door het museum. Het trok weinig bezoekers en was vaak gesloten, vond de corporatie.

Antares liet het bestuur weten dat het museum in 2018 moet vertrekken. Het museum vestigde zijn hoop op het kerkbestuur van de Martinusparochie, eigenaar van het Ald Weishoes. Antares wil het Ald Weishoes kopen. Gesuggereerd was, volgens Keulartz, dat stichting en kerk samen het museum konden runnen in de kapel. Als voorwaarde aan de verkoop. Die hoop bleek ijdel.

Opvang

De rechtbank bepaalde dat het museum eruit moet. Curator John Keulartz en beheerder Maria Adams, beiden in de zeventig, kregen hulp van diverse kanten. De meeste schilderijen gingen naar de overkant van de Grote Kerkstraat. Deken Jos Spee vangt Jean Laudy op. De rest is op andere plekken ondergebracht. In alle rust wordt gezocht naar een nieuw onderkomen voor Jean Laudy. Keulartz: „Het museum komt terug. Dat is zeker.”