Met sluiting bedreigde saunaclub Yin Yang: ‘Burgemeester handelt onrechtmatig’

Print
Met sluiting bedreigde saunaclub Yin Yang: ‘Burgemeester handelt onrechtmatig’

Saunaclub Yin Yang aan de Heinsbergerweg in Roermond. Afbeelding: archief De Limburger/Jeroen Kuit

Roermond / Merum / Swalmen / Asenray / Boukoul / Einde / Herten / Ool / Asselt -

De juridische strijd over het al dan niet sluiten van saunaclub Yin Yang in Roermond is nog niet gestreden. In de rechtbank in Roermond vorderde de club woensdag dat burgemeester Rianne Donders de zaak niet op slot mag doen.

Inmiddels duurt de kwestie over het wel of niet sluiten van saunaclub Yin Yang al zo’n twee jaar. Enkele weken geleden leek het pleit beslecht in het nadeel van Yin Yang. De Raad van State oordeelde dat het besluit van burgemeester Donders om de club te sluiten, vanwege een drugsvondst na een inval in november 2016, terecht was. En dus stuurde Donders de eigenaar van Yin Yang op 6 februari een brief. De zaak moet per 25 februari voor een jaar dicht.

Onrechtmatig

In de Roermondse rechtbank betoogde Lex Berndsen, advocaat van Yin Yang, woensdag dat Donders onrechtmatig handelt als ze Yin Yang op slot gooit. Hij stelde onder meer dat de sluitingstermijn al is verlopen omdat de gemeente eerder heeft gecommuniceerd dat sluiting ‘met ingang van 6 maart 2017, voor de duur van 12 maanden’ zou plaatsvinden. Voor de sluiting vanaf 25 februari zou volgens hem een nieuw besluit nodig zijn, waartegen weer beroep kan worden aangetekend.

Signaal

De gemeente stelt dat Yin Yang niet de burgemeester, maar de gemeente had moeten dagvaarden. Daarom zouden ze niet-ontvankelijk moeten worden verklaard. Wat de argumenten van Berndsen betreft, stelt de gemeente dat de sluitingsdatum geen onderdeel uitmaakt van het oorspronkelijke besluit. „Wat we nu doen is niet meer dan de feitelijke uitvoering van de oorspronkelijke beslissing, namelijk sluiting en wel voor de duur van 12 maanden. De datum maakte daar geen onderdeel van uit”, stelde Margo van Nisselroij als advocate namens de burgemeester. „Dat de sluiting sinds die tijd nog niet heeft plaatsgevonden komt doordat de rechtbank tot twee keer toe de saunaclub gelijk gaf. Van uitstel mag geen afstel komen, vandaar dat de zaak nu op slot moet. Daarmee wordt ook een signaal afgegeven naar de buitenwereld dat drugsbezit- en handel niet wordt getolereerd.”

Maatregelen

Een ander argument van Yin Yang is dat het doel van de sluiting inmiddels al is bereikt. De club heeft naar eigen zeggen verregaande maatregelen getroffen om de aanwezigheid van drugs in het pand te voorkomen. Dat moet de burgemeester volgens Berndsen meewegen in haar beslissing om 2,5 jaar na de inval alsnog te sluiten. Volgens de gemeente is het besluit inhoudelijk getoetst en onherroepelijk geworden, en doet de verstreken tijd daar niets aan af, daarbij nogmaals verwijzend naar het signaal dat van de sluiting uitgaat.

De voorzieningenrechter doet nog deze week uitspraak.