Voorlopig geen woningbouw in volkstuintjes Maastrichtse wijk Malberg

Print
Voorlopig geen woningbouw in volkstuintjes Maastrichtse wijk Malberg

Volkstuintjescomplex De Vroonhof aan de Cijnsruwe in Malberg Afbeelding: Harry Heuts

Maastricht / Itteren -

De bouw van 39 koopwoningen op de plek van de voormalige Markusschool in Malberg wordt naar voren gehaald. Het volkstuintjescomplex wordt daardoor voorlopig ontzien.

De omstreden bouw van twintig koopwoningen aan de Cijnsruwe, deels op het grondgebied van het volkstuintjescomplex aan de rand van Malberg, wordt uitgesteld. In plaats daarvan ontwikkelt AM Vastgoed het eerst de locatie Markusschool aan de Ponjaardruwe. Het is de bedoeling dat op de plek van het voormalige schoolgebouw en de bijbehorende gymzaal 39 koopwoningen komen. Het terrein komt eind van dit jaar beschikbaar.

Afspraken

De afspraken met AM Vastgoed dateren uit 2015. Toen werd de samenwerking tussen de gemeente, woningcorporaties Woonpunt en Servatius en ontwikkelaar AM stopgezet. Reden was dat marktomstandigheden sinds de start van het wijkvernieuwingsproject Manjefiek Malberg in 2005 ingrijpend veranderd waren.

In plaats van de geplande 600 nieuwbouwwoningen mochten er in de komende tien jaar nog maar 150 nieuwe huizen gebouwd worden in Malberg. Er werden drie locaties aangewezen. Als eerste was de Musketruwe/Zouwdalveste aan de beurt, daarna de Cijnsruwe en als laatste de Ponjaardruwe.

Afwijken

De realisatie van 84 woningen aan de Musketruwe is in volle gang. De eerste 64 huizen zijn verkocht en de verkoop van de laatste 20 is recent gestart. Daarmee komt snel de volgende bouwlocatie in zicht. In overleg met de gemeente Maastricht is afgesproken om af te wijken van de afgesproken planning. Om zo snel mogelijk een nieuwe invulling te geven aan het braakliggende terrein midden in de woonwijk is besloten de Ponjaardruwe naar voren te halen.

Dat betekent dat de bouw van nieuwe koopwoningen aan de Cijnsruwe, waartegen het nodige verzet was gerezen in Malberg en Oud-Caberg, naar achteren wordt geschoven. Voorwaarde om dat bouwplan daadwerkelijk te realiseren is dat eind 2020 80 procent van de nieuwbouwwoningen op de locatie Markusschool is verkocht.

Volg nieuws uit jouw gemeente via Facebook

De Limburger heeft voor alle 31 gemeenten een eigen Facebookgroep met het laatste plaatselijke nieuws.

> Neem een kijkje