COA wil aso-asielzoekers in Weert beteugelen met project

Print
COA wil aso-asielzoekers in Weert beteugelen met project

Het COA wil kansloze asielaanvragers beteugelen. Afbeelding: archief ANP

Laar / Weert / Altweerterheide / Stramproy / Tungelroy / Swartbroek -

Om overlast door kansloze asielaanvragers tegen te gaan, wil het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) in Weert hen deel te laten nemen aan dagbesteding en onderwijs.

In Nederland en ook Weert veroorzaken kansloze asielaanvragers uit met name Noord-Afrikaanse landen voor veel overlast. Burgemeester Jos Heijmans legde een twintigtal ‘aso-asielzoekers’ op het azc in Weert om die reden eind 2017 zelfs een uitgaansverbod op.

Om deze groep asielzoekers te beteugelen, start COA in Weert met het preventieproject ‘Samen onderweg naar morgen’. Dat project is er vooral op gericht de asielzoekers bezig te houden. Voor de jongere asielzoekers die leerplichtig zijn, gaat het dan vooral om onderwijs.

Bedoeling is dat de kansloze asielzoekers ook sociaalemotioneel begeleid worden door COA. Het effect daarvan wordt groter als die begeleiding verweven wordt met dagbesteding, zo is de ervaring. Taallessen en onderwijs worden dan afgewisseld met onder meer dans, muziek, expressie, voorlichting, geestelijke verzorging en weerbaarheidstrainingen.

Dat allemaal zou de kansloze asielzoekers ervan moeten weerhouden om overlast te veroorzaken. Verder denkt het COA dat ze daardoor ook gemotiveerd raken om terug te keren naar hun land van herkomst.

Volg nieuws uit jouw gemeente via Facebook

De Limburger heeft voor alle 31 gemeenten een eigen Facebookgroep met het laatste plaatselijke nieuws.

> Neem een kijkje