BreeBronne

Peel en Maas weer teruggefloten in zaak miljoenenclaim

Print
Peel en Maas weer teruggefloten in zaak miljoenenclaim

Recreatiepark BreeBronne in Maasbree. Afbeelding: Lé Giesen

Meijel / Panningen / Koningslust / Grashoek / Egchel / Helden / Maasbree / Kessel / Beringe / Baarlo / Kesseleik -

De procedure over een miljoenenclaim tussen Peel en Maas en BreeBronne sleept zich voort. De gemeente kan of wil niet goed rekenen, vindt de Raad van State.

De soap krijgt ook saillante kenmerken. Zo is de adviseur die de gemeente in de arm had genomen om de geclaimde planschade van BreeBronne te bepalen, door het tuchtcollege op de vingers getikt. Wegens eerdere betrokkenheid bij de zaak kon getwijfeld worden aan zijn onpartijdigheid. Verder stond niet vast dat de adviseur bekwaam was om een recreatiepark te taxeren.

Schadeclaim

De gemeente paste in 2010 het bestemmingsplan aan om de ontwikkeling van glastuinbouwgebied Siberië mogelijk te maken. Er mochten kassen van twaalf meter hoog verrijzen op een afstand van vijftig meter van het recreatiepark. Eigenaar Frank van Gerven van BreeBronne stelde dat het park minder aantrekkelijk is geworden, met als gevolg waardedaling en omzetverlies. Hij eiste een schadevergoeding van zeven miljoen euro.

De gemeente wilde geen cent vergoeden, omdat geen schade geleden zou zijn. Ze voerde aan dat BreeBronne eventuele schade al vroeg beperkte door buitenlandse werknemers op te vangen. Van Gerven ging in beroep tegen de uitspraak en kreeg steun van de Raad van State. Die vond dat BreeBronne wel degelijk planschade heeft geleden.

Rekensom

De gemeente bepaalde de schade in tweede instantie op 48.000 euro. BreeBronne vond het een schijntje en ook de Raad van State oordeelde dat de onderbouwing rammelde. De gemeente moet de rekensom opnieuw maken. Als BreeBronne recht heeft op een schadevergoeding wordt die overigens op de projectontwikkelaar afgewenteld.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen