Bruinkoolwinning

Bos Hambach twee jaar veilig

Print
Bos Hambach twee jaar veilig

Hambacher boshutbewoner Afbeelding: Bas Quadvlieg

Heerlen / Hoensbroek -

Het Hambacher Bos zal in ieder geval dit of volgend jaar niet worden gerooid. Dat heeft energieconcern RWE toegezegd aan de minister-president van Noordrijn-Westfalen, Armin Laschet.

Het parlement van Noordrijn-Westfalen discussieerde woensdag over het vorige maand bereikte kolenakkoord. Een belangrijke commissie adviseerde de Duitse regering om uiterlijk in 2038 de laatste kolencentrale te sluiten. Binnen drie jaar moeten al de eerste delen van bruinkoolcentrales ten oosten van de Limburgse grens dicht.

Lees ook: Duitsland uiterlijk in 2038 van kolenstroom af, Hambacherbos waarschijnlijk gered

De commissie vond het ‘wenselijk’ dat het Hambacher Bos tussen Düren en Jülich behouden blijft. Dat bos is de afgelopen jaren uitgegroeid tot symbool van verzet tegen de bruinkoolindustrie. Maar tot woensdag stond het kappen en afgraven van het bos voor de bruinkoolwinning nog steeds in de plannen van eigenaar RWE.

Lees ook: VIDEO: Activisten bezetten bruinkool-spoorbaan

De toezegging dat er dit en volgend jaar niet gekapt zal worden, is dus een stap vooruit. Maar de Duitse milieugroeperingen zijn niet tevreden. Ze eisen de garantie dat het Hambacher Bos voorgoed gespaard blijft. Daarover vindt dit jaar nog een rechtszaak plaats.