Al 220.000 euro in een dag voor ouders die 7 kinderen verloren in vuurzee

Print
Al 220.000 euro in een dag voor ouders die 7 kinderen verloren in vuurzee

Afbeelding: AP

Ebraheim en Kawtha Barho ontvluchtten de oorlog in Syrië, maar verloren dinsdag hun zeven kinderen toen hun huis in het Canadese Halifax in vuur en vlam opging. Een inzamelingsactie leverde binnen 24 uur al 220.000 euro op, voor de ouders die gewond achterbleven.

Ahmad was 14 jaar oud, Rola 12. Mohamad 10 jaar, Ghala 8. Hala was 3 jaar en Ranna 2. Baby’tje Abdulla slechts 3 maanden oud. Ze kwamen dinsdag om in Halifax bij een van de fataalste branden op het Canadese Nova Scotia.

Lees ook: Ouders verliezen zeven kinderen bij grote huisbrand

Intens verdrietig

,,Onze gemeenschap is intens verdrietig”, twitterde burgemeester Mike Savage van Halifax na de ramp. In zijn gemeente wordt om 19.00 uur lokale tijd een wake gehouden ter nagedachtenis van de kinderen. ,,Woorden schieten tekort wanneer kinderen ons veel te vroeg worden ontnomen, vooral op een manier als deze’’, twitterde de Canadese president Justin Trudeau.

Niet alleen de burgemeester en de president tonen zich geschokt. Terwijl brandweer en politie onderzoek doen in het zwartgeblakerde karkas van de woning, verzamelen omwonenden zich bij de rampplek. Er worden bloemen neergelegd, knuffels voor de kinderen die door het vuur omkwamen.

Lawaai

Omwonende Danielle Burt hoorde veel lawaai toen de brand uitbrak. Ze zag de vader en moeder het huis uit vluchten. ,De moeder zat in het gras. Biddend, denk ik. Ze zei dat haar kinderen nog binnen waren. Ik denk dat de vader terug naar binnen is gegaan, want hij was erg verbrand.’’ ,,Binnen 30 seconden zagen we hoe een ogenschijnlijk kleine brand het hele huis verzwolg’’, vertelde Rich Farrell.

Zowel Ebraheim als Kawtha raakten gewond. Beiden liggen in het ziekenhuis. De man vecht er voor zijn leven, de vrouw is ‘overmand door verdriet.’

Inzameling

Het Syrische gezin kwam in 2017 in Canada aan. Het was de HEART Society (Hants East Assisting Refugees Team) die het gezin sponsorde. Volgens de stichting vonden de kinderen het heerlijk in Canada, ze deden er onder meer aan zwemmen en fietsen. Volgens Natalie Horne van HEART bezat het gezin ,,veel humor, veel vrolijkheid en veel liefde.”

Samen met vrienden van het gezin en de moslimgemeenschap in Halifax zette de stichting een inzamelingsactie op via GoFundMe. Binnen 24 uur doneerden al ruim 6700 mensen gezamenlijk een bedrag van 325.000 Canadese dollar (zo’n 220.000 euro).

,,We zijn overweldigd door de tekenen van medeleven vanuit de gemeenschap, vanuit het land en de rest van de wereld. Dat betekent erg veel. Konden we de kinderen er maar mee terughalen’’, aldus Horne.