‘Insider vliegveld Gatwick achter dronechaos’

Print
‘Insider vliegveld Gatwick achter dronechaos’

140.000 passagiers werden afgelopen december gedupeerd door de droneterreur. Afbeelding: AFP

Een (ex-)werknemer van het Engelse vliegveld Gatwick zou achter de chaos zitten die er in december met drones werd veroorzaakt.

De rondvliegende drones brachten in december het luchtvaartverkeer gedurende drie dagen tot stilstand. Ongeveer duizend vluchten werden geschrapt waarbij 140.000 passagiers werden gedupeerd. De Britse justitie stelde een grootschalig onderzoek in, waarbij ook Scotland Yard en andere veiligheidsdiensten betrokken waren.

Geen verdachte

De Engelse politie denkt volgens The Daily Mail dat iemand die de luchthaven heel erg goed kende, de drones moet hebben bestuurd. Het gaat volgens de onderzoekers mogelijk om een boze werknemer of een voormalige werknemer van het luchtvaartbedrijf. Er is voor zover bekend nog geen verdachte in beeld.

Onder andere de routes die de drones vlogen, wijzen volgens de politie op een insider. Ook hebben getuigen verklaard dat de drones medewerkers van de luchthaven leken te pesten, onder meer door laag over ze heen te vliegen.

Kritiek

Er is zware kritiek op de werkwijze van de politie in dit onderzoek geweest. Zo werd met groot machtsvertoon een echtpaar dat vlakbij Gatwick woont, opgepakt en 36 uur vastgehouden. Het paar bleek echter niets met de drones te maken te hebben.