Belgische toeriste vlucht na amper één dag vakantie weg uit India: ‘Totaal in shock door wat me overkwam

Print
Belgische toeriste vlucht na amper één dag vakantie weg uit India: ‘Totaal in shock door wat me overkwam

Een Belgische toeriste (niet de vrouw op de foto) was na één dag in New Dehli zò gedegouteerd dat ze het eerste vliegtuig terug naar ons land nam. Afbeelding: AD/Getty Images

Een Belgische toeriste die vakantie wilde vieren in India zat amper één dag na haar aankomst in New Dehli alweer in een vliegtuig terug naar België. Zo geschrokken was ze door wat haar was overkomen op haar eerste vakantiedag.

,,De vrouw werd door verschillende mannen lastiggevallen op weg van de luchthaven naar haar hotel”, bevestigt het Belgische ministerie van Buitenlandse Zaken. Het slachtoffer uitte haar ongenoegen na haar terugkeer in een brief aan de Belgische ambassade.

,,Op 6 december omstreeks 16.00 uur landde ik in New Delhi”, schreef de vrouw. ,,Meteen kocht ik een simkaart. Daarna vertrok ik naar het station. Van daaruit ging ik met een riksja naar het hotel dat ik had geboekt.” Dat lag slechts enkele honderden meters verderop.

De chauffeur stopte echter bij twee mannen. Die legitimeerden zichzelf als politieagenten. ,,Ze vertelden dat de straat van mijn hotel was afgesloten door protestacties. Zonder toestemming van de ‘toeristenpolitie’ kon ik niet verder.” Daarop reed de bestuurder van de riksja met haar naar een politiebureau.

,,Daar aangekomen zaten er zes mannen in uniform. Ze toonden mij videobeelden van de protesten en zeiden dat het livebeelden waren. Dat het er niet veilig was. Een van de ‘agenten’ informeerde naar de ring rond mijn vinger en vroeg of die van echt goud was. Hij raadde me aan hem af te doen. Ze boden me aan om naar mijn hotel te bellen. Even later vertelden ze mij dat mijn boeking geannuleerd was.”

Totaal overdonderd

De Belgische vrouw was totaal overdonderd door de situatie. En dat voelden haar belagers. ,,Ik was moe”, zegt het slachtoffer. ,,Ze hielden mij al vijf uur aan het lijntje.” Uiteindelijk brachten ze haar naar een reisagent, die een nieuw hotel zou regelen. ,,Ik weigerde enkele voorstellen, omdat ze veel te duur waren. Uiteindelijk ging ik in op een voorstel dat bij mijn budget paste. Ik betaalde 40 dollar.”

Met een taxi ging het naar dat hotel. ,,Daar spraken ze eerst met de receptioniste. Daarna leidden ze me naar een kamer op de derde verdieping. Er waren geen ramen en ze vertelden me dat er geen internetverbinding was. Ik heb mezelf toen opgesloten en deed voor niemand de deur nog open. Verschillende keren klopte er iemand op de deur.”

Urenlang lastiggevallen

Uiteindelijk bleek haar simkaart geactiveerd en belde de Belgische een kennis op. ,,Zij belde het hotel dat ik eerst geboekt had. Toen bleek dat mijn kamer helemaal niet geannuleerd was. Ik was opgelicht en urenlang lastiggevallen door een groep mannen. Ik walgde ervan.”

Het hotel waar de vrouw oorspronkelijk had geboekt stuurde iemand om de Belgische toeriste op te halen. ,,Ik heb de volgende ochtend het eerste vliegtuig terug naar België genomen”, zegt ze. ,,Ik was totaal in shock door wat me overkomen was.”

Complot

De Belgische ambassade bracht de Indiase autoriteiten op de hoogte van de brief. Daarop startte de politie in New Dehli een onderzoek. Drie mannen werden onlangs opgepakt en ondervraagd. ,,De 30-jarige reisagent en twee van zijn kompanen zijn opgepakt”, zegt een woordvoerder van de politie in New Dehli. De mannen met wie de Belgische te maken kreeg, zaten allemaal mee in het complot.

De Indiase overheid tilt blijkbaar zwaar aan het incident. ,,Dit brengt ons land in diskrediet en ontmoedigt toeristen om India te bezoeken”, klinkt het.

Het ministerie zegt dat zulke incidenten wel vaker voorkomen. ,,We waarschuwen er in ons reisadvies voor dat er regelmatig gevallen van intimidatie en seksuele aanranding zijn. Het wordt afgeraden om alleen de straat op te gaan en om ‘s avonds alleen te zijn met taxichauffeurs, hotelbedienden, gidsen of iemand anders die je toevallig hebt ontmoet.”

Uit respect voor het slachtoffer wordt geen verdere informatie gegeven over haar identiteit.