Denk-voorman Azarkan niet vervolgd voor nep-PVV-banner

Print
Denk-voorman Azarkan niet vervolgd voor nep-PVV-banner

Farid Azarkan (DENK) in de Tweede Kamer Afbeelding: AD/ROBIN UTRECHT

Denk-fractievoorzitter Farid Azarkan wordt niet vervolgd voor het plaatsen van een banner op internet die afkomstig leek van de PVV.

De advertentie, die korte tijd online stond, zag eruit alsof ze van de PVV afkomstig was en bevatte het bericht dat de partij van Wilders Nederland na de Tweede Kamerverkiezingen van maart 2017 zou gaan ,,zuiveren’’. PVV-leider Geert Wilders deed aangifte van onder meer belediging.

Niet strafbaar

Het Openbaar Ministerie (OM) laat weten dat - hoewel vaststaat dat de nep-banner door of met politieke partij Denk is ontwikkeld - er niet kan worden vastgesteld dat het online plaatsen van de banner in opdracht of met medeweten van Azarkan of Denk is gebeurd. ,,Het enkel ontwerpen of ontwikkelen van een dergelijke banner is op zichzelf niet strafbaar”, licht het OM toe.

Van de plannen over de nepnieuwscampagne werden heimelijk opnames gemaakt door het NPO Radio 1-programma De Nieuws BV. Denk spande afgelopen zomer een rechtszaak aan om de geluidsopnames offline te halen, maar verloor deze zaak.

Denk zag uiteindelijk af van deze manier van campagnevoeren tegen de PVV.