Erfgoedsalon bij Salon Remunj

Print
Erfgoedsalon bij Salon Remunj

Freakin’ Awesom3 komt naar Salon Remunj. Afbeelding: Salon Remunj

Roermond / Merum / Swalmen / Asenray / Boukoul / Einde / Herten / Ool / Asselt -

Aandacht voor muziek en literatuur die te maken heeft met het behoud van cultureel erfgoed. Dat is het thema van de erfgoedsalon bij Salon Remunj op zondag 10 maart. Locatie is de Joep Nicolaszaal van TheaterHotel De Oranjerie. Aanvang 14.00 uur. Entree vijf euro.

Te gast zijn Erik Driessen -auteur en medeoprichter van de Stichting Beesels Keramisch Erfgoed- en de muziekgroep Freakin’ Awesom3 die in vintagestijl muziek in een mix van retro en modern uitvoert. Historicus Jos de Kunder verzorgt een erfgoedcolumn en keramist Joop Crompvoets vertelt over zijn werk en passie als kunstenaar.

Historisch geograaf Jos de Kunder (uit Venlo) is sinds 2005 actief in de wereld van de cultuurgeschiedenis, met name het (eu)regionaal erfgoed. Zo was hij o.a. cultuurcoördinator educatie namens de Prov. Limburg en directeur van Openluchtmuseum De Locht (Horst-Melderslo). Als bestuurslid van de Federatie van Musea in Limburg houdt hij zich bezig met de samenwerking tussen musea in de euregio Rijn-Maas. Daarnaast is Jos raadslid in Roermond voor de fractie GroenLinks.

Erik Driessen is al jaren bezield door Beesels keramiek. Hij is een kleinzoon van Herman Driessen, oprichter van het keramisch kunstatelier Sint Joris te Beesel in 1937. Erik verzamelt de kunstproducten die in dit atelier zijn gemaakt. Ook was hij in 2006 medeoprichter van de Stichting Beesels Keramisch Erfgoed. De geschiedenis van de Beeselse keramiek uit de kunstateliers St. Joris en Loré legde hij vast in het lijvige boekwerk De kus van het Beeselse vuur. In dit boek treffen we foto’s en werk aan van bekende Roermondse kunstenaars, zoals Ton van de Rotten, Jules Rummens, Piet Schoenmakers en Joep Thissen.

Voor Joop Crompvoets uit Swalmen is de draaischijf is nog altijd zijn belangrijkste instrument om vorm te geven aan klei. Hoewel de laatste jaren sculpturale elementen, in de vorm van kleine plastieken en wandreliëfs, een steeds belangrijkere plaats innemen. Dit zijn vooral stieren, paarden en mythologische figuren, compact van vorm, die een soort oerkracht en onverzettelijkheid uitstralen. Sinds 2007 experimenteert hij ook met de combinatie keramiek en brons.

Claudia, Katia en Luus, de drie leden van muziekgroep Freakin’Awesom3, delen een passie voor zang en muziek. Geheel in vintagestijl presenteren zij een totaalconcept van zang, dans en styling. Met songs in de stijl van bijvoorbeeld ‘De Andrew Sisters’ of ‘De Puppini Sisters’, voorzien van moderne beats en sounds.