AMSTERDAM

Speelgoedketen Intertoys is failliet, winkels blijven wel open

Print
Speelgoedketen Intertoys is failliet, winkels blijven wel open

Afbeelding: GUUS SCHOONEWILLE

/ sittard -

Speelgoedwinkelketen Intertoys is failliet. De winkels blijven voorlopig gewoon open. Voor ruim 3200 medewerkers ziet de toekomst er somber uit: voor hen is ontslag aangevraagd.

Speelgoedwinkelketen Intertoys is failliet. De winkels blijven voorlopig gewoon open. Tot duidelijk is hoe het nu verder gaat met de speelgoedketen blijft het personeel aan het werk.

Onderwijl wordt druk gesproken met verschillende partijen over een doorstart. Voor de ruim 3.000 medewerkers ziet de toekomst er somber uit: voor hen is ontslag aangevraagd.

De grootste speelgoedketen van het land vroeg vorige week uitstel van betaling aan. Door de felle concurrentie in de speelgoedbranche zag de keten zijn verkopen in tien jaar tijd halveren. Niet alleen winkels in de traditionele speelgoedsector maar ook daarbuiten, zoals Kruidvat en Action, hebben een steeds groter deel van de markt naar zich toe weten te trekken.

Doorstart

„In de huidige marktomstandigheden staat ook een marktleider in speelgoed als Intertoys onder voortdurende druk”, zei Roland Armbruster, ceo van Intertoys. Afgelopen periode onderzochten de bewindvoerders Jasper Berkenbosch (advocatenkantoor Jones Day) en Joris Lensink (De Vos & Partners) de mogelijkheden om Intertoys te herstructureren. Inmiddels worden gesprekken over een doorstart gevoerd met meerdere kandidaten.

Lees ook:‘Surséance Intertoys wordt een bloedbad voor de winkels en het personeel’

Volgens Martijn den Heijer van CNV Vakmensen staat nu de weg open voor een eventuele nieuwe eigenaar om naar believen Intertoys-personeel over te nemen. ,,Het is helaas de wet dat het bij faillissement niet verplicht is om het oude personeel integraal over te nemen. Dus een overname van de keten is na vandaag ineens een stuk goedkoper dan gisteren.”

Het speelgoedbedrijf telt zo’n 400 vestigingen in Nederland en België. De winkels in België vallen overigens buiten het faillissement. Bij onze zuiderburen wordt gesproken met één overnamepartij, laat een woordvoerder weten. In Nederland zijn ongeveer 100 winkels in handen van zelfstandige ondernemers.

Franchise

Franchisehouders vallen niet onder het donderdag uitgesproken faillissement. „Dat zijn gewoon eigen ondernemers”, zei de woordvoerder eerder. Die winkels blijven sowieso open. Een faillissement kan wel impact hebben voor de bedrijfsvoering van die franchisenemers. Zo vallen bijvoorbeeld de voordelen weg die ze hadden op het gebied van logistiek en inkoop. Wie groot inkoopt, betaalt immers lagere prijzen. Veel franchiseondernemers, ook Limburgse, lieten de afgelopen week al weten door te gaan, ook als het moederbedrijf de deuren zou sluiten.

Somber

Voor het personeel ziet de toekomst er somber uit. Voor 3.200 medewerkers is ontslag aangevraagd. Mocht er een doorstart komen en het bedrijf in afgeslankte vorm doorgaat, dan kan mogelijk een deel van de medewerkers weer aan het werk. „Dit gaat een enorm bloedbad worden”, waarschuwde eerder retaildeskundige Paul Moers. Hij verwacht dat alleen de winkels in grote(re) gemeenten overblijven. „Die zijn nog rendabel te houden. Ze moeten er dan wel in investeren.”

Cadeaubon nog maar tot en met dit weekeinde geldig

Consumenten die nog een cadeaubon hebben van Intertoys hebben nog tot en met dit weekend om ze te verzilveren. Het bedrijf laat weten dat als gevolg van het aangevraagde faillissement van de keten de cadeaukaarten hun waarde zullen verliezen. Sinds bekend is dat Intertoys in zwaar weer zit, proberen consumenten nog snel om de cadeaubonnen te gelde te maken. „Met het inwisselen van cadeaubonnen is het inderdaad drukker dan gewoonlijk”, bevestigt een woordvoerder. De winkels van Intertoys blijven voorlopig open, vooral om de kans op een doorstart of een gedeeltelijke doorstart te vergroten.

Het in 1976 opgerichte Intertoys was tot eind 2017 eigendom van Blokker, maar werd verkocht aan Alteri Investors, een Britse retailinvesteerder. De Blokker Holding heeft het al jaren moeilijk en wilde van zijn formules af, op hoofdmerk Blokker na. Eerder werd Leen Bakker afgestoten. De Xenos-winkels gingen naar Casa, dat eigendom is van de familie Blokker.

Lees ook:Drukte in winkels Intertoys: iedereen wil cadeaukaart inleveren ‘voordat het te laat is’