Leudal wil garant staan voor Samen Zorgen Huis

Print
Leudal wil garant staan voor Samen Zorgen Huis

Voormalig klooster Mariabosch in Baexem. Afbeelding: archief De Limburger/Jeroen Kuit

Baexem -

Om te zorgen dat het Samen Zorgen Huis Leudal in Baexem van start kan gaan, wil het college van B en W van Leudal garant staan voor een lening van maximaal 850.000 euro.

Door de garantstelling van de gemeente zou de stichting Mariabosch, eigenaar van het pand en verantwoordelijk voor de verbouwing, een lening af kunnen sluiten bij de Bank Nederlandse Gemeenten. Het grootste gedeelte van het geld dat dan beschikbaar komt, kan vervolgens worden gebruikt voor de inventaris en de inrichting van de zorgvoorziening.

Steun

Het Samen Zorgen Huis Leudal, waar zorg zal worden verleend door vrijwilligers, ondersteund door professionals, krijgt onderdak in voormalig klooster Mariabosch in Baexem. Het moet een schakel gaan vormen tussen de thuissituatie en het ziekenhuis. De afgelopen maanden is de interne verbouwing afgerond. Eind januari klopte de stichting bij de gemeente op de deur voor steun. Er is namelijk te weinig geld beschikbaar voor de inrichting.

Volgens het college van B en W is de garantstelling ‘de enige mogelijkheid om ervoor te zorgen dat het Samen Zorgen Huis, daadwerkelijk van start kan gaan’. Definitief is de stap van het college nog niet. De gemeenteraad van Leudal moet er nog toestemming voor geven. In de raadscommissie Sociaal van komende maandag wordt de kwestie gesproken.

Vergelijking

De garantstelling is opvallend omdat Leudal vorig jaar besloot om geen garantstelling af te geven voor een ander burgerinitiatief, de ombouw van sportpark Ligteveld in Neer tot park ’t Maasveld. Volgens een woordvoerster van de gemeente gaat die vergelijking echter niet op. „Bij ‘t Maasveld moest nog overdracht van grond en opstallen plaatsvinden vanuit de gemeente naar de stichting. De stichting Mariabosch is wel eigenaar van grond en opstallen en daardoor is hypotheekvestiging mogelijk. Daarnaast heeft de gemeente al eerder bepaald dat het essentieel is dat het SZH er komt.”