Vijf vragen aan prins Marco 1 Buijs van De Klotbultjes uit Griendtsveen

Print
Vijf vragen aan prins Marco 1 Buijs van De Klotbultjes uit Griendtsveen

Marco 1 Buijs. Afbeelding: CS De Klotbultjes

Griendtsveen / Swolgen / Broekhuizenvorst / Melderslo / Hegelsom / Meterik / Meerlo / Tienray / Broekhuizen / Horst / America / Grubbenvorst / Lottum / Sevenum / Kronenberg / Evertsoord -

Het zijn de hoogtijdagen voor de prins. We vragen hem het hemd van het lijf. Vandaag: Marco I Buijs (47) van De Klotbultjes uit Griendtsveen.

Van de secretaris van CS De Klotbultjes begrijpen we dat jij je aan het eind van de vorige carnaval zélf hebt aangeboden als prins. In bijna iedere plaats zou je daarom op de zwarte lijst van de vorst zijn beland.

„Ho ho, zo is het helemaal niet gegaan. Vorig jaar met carnaval lag er ergens een steek van een bestuurslid en die heb ik toen voor de grap op mijn hoofd gezet. In augustus hadden we met wat vrienden een bierproeverij, waar ook wat bestuursleden van de carnavalsvereniging aanwezig waren. Toen zei ik, met veel bier op: ‘Jongens, ik wens jullie veel succes. Mochten jullie niemand kunnen vinden, dan kunnen jullie altijd bij mij aankloppen.’ Ik had er eerder niet serieus over nagedacht.”

En wanneer klopten ze bij je aan?

„Dat was op 16 oktober. Ik lag thuis op bed omdat ik aan mijn knie was geopereerd. Daarmee gaat het trouwens weer goed.”

Griendtsveen heeft vaak moeite om een prins te vinden. In de zomer van 2017 plaatste de carnavalsvereniging zelfs een vacature. Waarom is er zo weinig animo?

„We hebben al jarenlang een carnavalsvereniging, maar die trok er niet zo hard aan. Sinds drie jaar hebben we een nieuw bestuur dat veel doet. Ze zijn echt fanatiek bezig.”

De afgelopen 53 jaar hadden De Klotbultjes altijd een jeugdprins als prins. Jij bent de eerste volwassen prins. Was het je daar om te doen?

„Nee, dat niet. Mijn suggestie was meer bedoeld om met carnaval meer mensen in beweging te brengen. Zie ook mijn motto: ‘Als urste grote prins van het Klotbultjesrijk zeg ik gezellig feesten en geen gezeik’.”

Wie is prins Marco 1 Buijs alias Buijske?

„Ik kom uit de wijk Sint-Jozefparochie in Deurne. In 1996 ben ik in Griendtsveen komen wonen en ik werk bij Giebels Meat in Helmond. In het dorp is het gebruikelijk iemand aan te spreken met de achternaam in verkleinde vorm, vandaar Buijske. PSV is mijn favoriete club. Toen ik net prins was, hebben vrienden mijn stoel in het stadion versierd.”