250 tieners van JongNL lopen Moonwalk in het Roerdal

Print
250 tieners van JongNL lopen Moonwalk in het Roerdal

Deelnemers 2018 maken een vuurtje. Afbeelding: Peter Bors

Herkenbosch / Gennep / Ottersum / Milsbeek / Heijen / Ven-Zelderheide / Oostrum / Oirlo / Leunen / Castenray / Heide / Ysselsteyn / Venray / Geijsteren / Veulen / Merselo / Vredepeel / Smakt / Wanssum / Blitterswijck / Griendtsveen / Swolgen -

250 tieners van de Limburgse JongNL-afdelingen lopen van zaterdag 9 op zondag 10 maart een nachthike ten zuiden van de van de Meinweg en in het Roerdal. De Moonwalk eindigt met een korte overnachting in tentjes aan de finish.

De jongeren verplaatsen zich zo veel mogelijk door onbebouwd terrein. De hike volgt de IJzeren Rijn en een stuk van de Roer, gaat door bossen en over veldwegen en is 18,5 kilometer lang. Geen senicure voor jongeren in de middelbare schoolleeftijd. De route is uitgezet in diverse tracks. Via een speciale kaart volgen ze de hike en komen onderweg opdrachten tegen. Er wordt gelopen in groepjes van vier. Door middel van een MoonwalkTalk worden de tieners voorbereid.

Uitdagende opdrachten

Zo’n negentig vrijwilligers van de JongNL-afdeling uit Herkenbosch, waar ze van het JOC spreken, zijn de hele nacht actief. „Het is geweldig om te zien hoe onze vrijwilligers enthousiast samenwerken. We zijn al veel zondagen aan het bouwen aan de posten. Onze escaperoom wordt echt gaaf”, vertellen Rens Aal en Roel Creemers van de jeugdorganisatie uit Herkenbosch. „Onderweg komen de deelnemers posten tegen met uitdagende opdrachten zoals een spel met morseseinen met lampen, een spokentocht, zoekspel, doolhof, samenwerkingsspelen, een escaperoom dus en eetposten waar de deelnemers op een houtvuurtje zelf een tosti klaarmaken.” Bij de finish zetten de deelnemers zelf hun tentjes op waar ze kort kunnen genieten van een welverdiende nachtrust.

Populair onder jongeren

De Moonwalk is een populaire activiteit onder jongeren. Jongeren vanuit de hele provincie, van Gennep tot Geleen en van Budschop tot Sevenum, lopen de nachthike. „Er is ieder jaar weer veel belangstelling. Dit jaar zijn er, op dit moment, 18 meer inschrijvingen dan vorig jaar. Gelet op veiligheid zitten we met 250 deelnemers op ons maximum. De Moonwalk sluit aan bij de belevingswereld van de jongeren. Tijdens de hike wordt, onder begeleiding, gelopen in groepjes met bepakking waardoor het allemaal heel spannend wordt. Ook de ruige en verrassende opdrachten, de ontmoeting met andere jongeren, het feit dat de route ‘s nachts gelopen wordt en de gezellige sfeer die in afgelopen jaren is ontstaan, draagt bij aan het succes. Het lopen van de Moonwalk is voor de jongeren een prestatie, ze laten er graag een zaterdag kroegbezoek voor schieten”, aldus Léon Hoenen en Paul Ickenroth van de provinciale organisatie JongNL Limburg.

Kijk voor meer informatie over de Moonwalk en Jong Nederland op www.jongnl.nl

Volg nieuws uit jouw gemeente via Facebook

De Limburger heeft voor alle 31 gemeenten een eigen Facebookgroep met het laatste plaatselijke nieuws.

> Neem een kijkje