Plan voor anti-slangengiflab vlakbij Ysselsteyn

Print
Plan voor anti-slangengiflab vlakbij Ysselsteyn

Tegengif tegen een slangenbeet wordt gemaakt door een dier – in dit geval een konijn – in te spuiten met slangengif. Afbeelding: Getty Images/iStockphoto

Ysselsteyn -

Er zijn plannen voor een laboratorium dat antiserums tegen slangengif wil produceren in Deurne, vlak over de provinciegrens bij Ysselsteyn. De gemeente Deurne is bereid daar aan mee te werken.

Het bedrijf Farmarts wil de stallen van een vervallen voormalige veehouderij in het buitengebied tussen Deurne en Ysselsteyn slopen om hier een nieuwe stal voor 350 tot 400 konijnen te bouwen. De boerderijwoning blijft wel behouden, en wordt vertimmerd tot laboratorium.

Inspuiten

Hier wil het bedrijf antiserums tegen slangengif gaan produceren en teststrips maken om de diagnose slangenbeten bij de mens vast te stellen. Tegengif tegen een slangenbeet wordt gemaakt door een dier – in dit geval een konijn – in te spuiten met slangengif. Het immuunsysteem van het konijn vormt daarna antigifstoffen. Tenslotte wordt er bloed van het konijn afgetapt, waarna de antistoffen worden gewonnen voor het maken van het tegengif.

Positief

Om de vestiging van Farmarts mogelijk te maken zal een deel van het bestemmingsplan voor de locatie aangepast dienen te worden. Het college van burgemeester en wethouders staat daar positief tegenover, omdat het in haar ogen voor een kwalitatieve verbetering van de omgeving zorgt. Ook is het plan niet te omvangrijk.

De gemeenteraad heeft uiteindelijk het finale woord. Die heeft vooralsnog aangegeven eerst meer informatie te willen over het initiatief. Dat gaat de eerstvolgende vergadering gebeuren, zo is toegezegd.

Depot

Antiserums voor de behandeling van vergiftigingen door onder andere slangen, schorpioenen en spinnen worden in Nederland opgeslagen in het Nationaal Serum Depot. Dierentuinen drongen in 2008 aan op de oprichting van dat depot, omdat particulieren die gebeten of gestoken waren steeds vaker een beroep deden op hun voorraad. Daardoor hielden dierentuinen te weinig over.