Video: Winkelier verjaagt overvaller: ‘Onze eer is belangrijker dan onze veiligheid’

Print
Spaubeek / Beek / Maastricht-Airport / Geverik / Groot Genhout / Kelmond / Klein Genhout / Neerbeek -

Als ze een getrokken pistool zien, doen de meeste winkeliers braaf wat de overvaller vraagt. De vader van winkelier Haroun Jalili uit Beek gooide echter een doosje naar de overvaller. „Op dat moment denk je aan je eer, achteraf pas aan de veiligheid”, zegt Haroun.

De kleine avondwinkel aan de Elsstraat in Beek is woensdagnacht voor de derde keer in drieëneenhalf jaar tijd overvallen. Iedere keer wist de Afghaanse familie Jalili de overvallers te verjagen. „Ik snap het niet. Wij wonen boven de winkel. Dat moeten de boeven toch ook weten. En ook dat wij de mensen niks meegeven. Waarom overvallen ze ons dan steeds?”, vraagt Haroun Jalili (25) zich af.

De winkel is beveiligd met camera’s van binnen en aan de buitenkant en met een alarmsysteem. Op beelden is te zien hoe zijn vader achter de toonbank staat met naast hem Harouns oom op een krukje. De twee zijn in gesprek en schrikken op als een in het zwart geklede overvaller met getrokken pistool binnenkomt. „Hij haalde een gele Jumbo-tas tevoorschijn en vroeg geld en sigaretten.”

Shishapennen

Vader Jalili (54) bedenkt zich geen moment en gooit een doosje met shishapennen in de richting van de crimineel. Die probeert eerst de naar hem gesmeten spullen te ontwijken, maar draait zich daarna om en vlucht. Hij is zes seconden binnen geweest. Vader en oom komen achter de toonbank vandaan en rennen achter de dader aan. Haroun is inmiddels naar beneden gekomen en zet samen met zijn vader en oom de achtervolging in. „We zijn tot in de buurt van het gemeentehuis gerend. Maar de boef was snel, hij rende voor zijn leven.”

Of het pistool geladen was, weet Haroun niet. „Tja, achteraf denk je, misschien schiet hij per ongeluk, de veiligheid gaat voor. Maar op het moment zelf denk je aan je eer. Dan is de eer belangrijker dan de veiligheid.”

Afghanistan

Enkele uren later is de dader aangehouden. Ook de daders van de vorige overvallen, in september 2015 en augustus 2017, zijn aangehouden. „Overal zijn goede en slechte mensen, overal heb je criminelen”, zegt Haroun over Nederland. Zijn vader heeft de oorlog in Afghanistan van dichtbij meegemaakt en is gevlucht. „Ik weet niet of hij daardoor beter met stress kan omgaan. Hij is zeker geschrokken van de overval. Maar donderdagavond gaan we gewoon weer open.”

Volg nieuws uit jouw gemeente via Facebook

De Limburger heeft voor alle 31 gemeenten een eigen Facebookgroep met het laatste plaatselijke nieuws.

> Neem een kijkje