Dorpsraad Stramproy overweegt eigen onderzoek naar natuurontwikkeling Kempen-Broek

Print
Dorpsraad Stramproy overweegt eigen onderzoek naar natuurontwikkeling Kempen-Broek

Veel kritiek van dorpsraad Stramproy over Kempen-Broek. Bijvoorbeeld over de inzet van grazers. Afbeelding: archief Jeroen Kuit

Ospel / Leveroy / Nederweert / Nederweert Eind / Ospeldijk / Laar / Weert / Altweerterheide / Stramproy / Tungelroy / Swartbroek -

De dorpsraad van Stramproy vindt de evaluatie van de natuurontwikkeling bij Kempen-Broek te lang duren. Hij overweegt zelf met een onderzoek naar de gang van zaken te starten.

De Stramproyer dorpsraad heeft veel kritiek op de uitvoering van het project, waar de provincie dertig miljoen euro in heeft gestopt.

„Afspraak was dat bijvoorbeeld dat alle paden, wegen en routes open zouden blijven, maar tot onze verbazing is er onlangs toch weer een weg afgerasterd”, zegt Frans Henderikx, voorzitter van de dorpsraad. „Verder worden afspraken over grazers in de kleinere gebied van Kempen-Broek niet nagekomen. En dan is er nog de kwestie van hondenclub De Trouwe Makker die daar jaren geleden met een slimme truc is weggepest, maar nog steeds geen nieuw onderkomen heeft.”

Volgens Henderikx was de bedoeling van het hele project om natuur met elkaar te verbinden, maar heeft de uitvoering ervan vooral geleid tot verdeeldheid en ruzies onder de mensen die er wonen.

Evaluatie

De dorpsraad wil dat er snel een evaluatie van het project komt. Natuurontwikkelaar Ark moet daarvoor een verantwoording bij de provincie aanleveren. Volgens de dorpsraad is de eerste verantwoording echter door provincie afgewezen, waardoor de evaluatie nog langer op zich laat wachten.

„Er zijn inderdaad nog wat vragen aan Ark over de financiële afdekking van het project”, zegt gedeputeerde Hubert Mackus. „Bovendien willen we eerst duidelijk hebben over welke doelen wél en welke níet zijn gehaald.”

Volg nieuws uit jouw gemeente via Facebook

De Limburger heeft voor alle 31 gemeenten een eigen Facebookgroep met het laatste plaatselijke nieuws.

> Neem een kijkje