Gedeputeerde Geurts: vliegtuigen boven Vijlen komen van Bierset

Print
Gedeputeerde Geurts: vliegtuigen boven Vijlen komen van Bierset

Vliegverkeer boven Zuid-Limburg zorgt toenemend voor overlast. Afbeelding: Roger Dohmen

Maastricht-Airport / Meerssen / Ulestraten / Moorveld / Bunde / Rothem / Geulle / Vijlen / Lemiers / Vaals / Camerig / Holset / Mamelis / Gulpen / Ingber / Reijmerstok / Slenaken / Beutenaken / Epen / Trintelen / Nijswiller / Partij / Wahlwiller -

Vanuit de toeristische sector in het Heuvelland wordt steen en been geklaagd over de toenemende overlast door vliegverkeer. PvdA-gedeputeerde Eric Geurts (toerisme) heeft begrip voor de klachten, maar zoekt de schuld vooral ook over de grens.

De meeste vliegtuigen die de rust van de recreanten in de stiltegebieden in Zuid-Limburg verstoren, hebben niet Maastricht Aachen Airport als luchthaven maar Bierset bij Luik of de Navo-basis in Geilenkirchen.

Overlast

„Daar komt de meeste overlast vandaan. Die vliegtuigen boven Vijlen komen van Bierset”, zei Eric Geurts donderdag in de pauze van het Limburg Leisure Event voor Limburgse toeristische ondernemers in Roermond. Volgens hem moeten de landelijke overheid en de provincie daarover in eerste instantie in overleg met de Walen. Ook zouden moderne geluidsarmere motoren voor de Awacs-vliegtuigen een optie zijn.

Kritiek

In zijn toespraak zei de gedeputeerde dat er gezocht moet worden naar wegen om de recreatief-toeristische sector en de luchthaven samen te laten optreden in het belang van Limburg. Hij reageerde op de toenemende kritiek vanuit de toeristische sector op het toenemend aantal vluchten vanaf MAA en de daarmee gepaard gaande geluidsoverlast boven de natuurgebieden in Zuid-Limburg. De sector moppert dat het vliegveld alleen maar toeristen van Zuid-Limburg naar elders en geen mensen hierheen brengt.

„Limburgers willen ook graag met een goedkope vlucht op vakantie”, reageert Geurts desgevraagd op die kritiek en wijst op de jaarlijks kunstbeurs Tefaf in Maastricht. „Dan zitten alle hotels in Maastricht en het Heuvelland vol, maar een van de voorwaarden om de Tefaf hier te organiseren is dat de beurs goed bereikbaar moet zijn voor vliegtuigen”, aldus Geurts.

Geen keuze

„Het is geen keuze tussen de 40.000 toeristische banen en de directe en indirecte banen van het vliegveld. We moeten zoeken naar een evenwicht tussen beide belangen. Maar we kunnen niet alles.”

Volgens Geurts kan Limburg in de toekomst niet streven naar nog meer toeristische banen en naar meer werkgelegenheid op en rond het vliegveld. „Het is nu al moeilijk om gekwalificeerd personeel te vinden. Limburg heeft nu de laagste werkeloosheid ooit. Er zijn nog maar weinig mensen beschikbaar en de concurrentie voor de toeristische sector is groot op de krappe arbeidsmarkt”, zegt de gedeputeerde.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen