Verouderde huizen in Landgraafse wijk Abdissenbosch duurzaam opgeknapt

Print
Verouderde huizen in Landgraafse wijk Abdissenbosch duurzaam opgeknapt

Zo komen de woningen in Abdissenbosch er in de toekomst uit te zien. Afbeelding: HEEMwonen/BAM

Landgraaf / Schaesberg / Nieuwenhagen / Rimburg -

In de Landgraafse wijk Abdissenbosch worden 121 woningen duurzaam verbeterd. De grootschalige renovatie begint na de zomer.

Onder de naam ‘Duurzaam Abdissenbosch’ knappen woningcorporatie HEEMwonen en het bedrijf BAM Wonen de huizen op tot energiezuinige verblijven. Het belangrijkste doel is om de woonlasten te verlagen. Ook past het initiatief bij het beleid van de gemeente Landgraaf om duurzaam bezig te zijn.

Gedateerd

De huizen in Abdissenbosch waar het om gaat werden in de jaren vijftig en zestig gebouwd. Ze zijn inmiddels gedateerd; daarom is besloten om de huizenblokken grondig onder handen te nemen.

Het binnenklimaat van de woningen verbetert door het plaatsen van een mechanisch ventilatiesysteem. De verouderde verwarmingsketels worden vervangen door ketels met een hoog rendement.

Gevels

Ook de buitenkant van de 121 woningen wordt drastisch aangepakt. De gevels worden gereinigd en de voegen vernieuwd. De kozijnen en voordeuren worden vervangen en voorzien van extra isolerend glas. Door het isoleren van de spouwmuren en het vervangen en isoleren van de daken zal er veel minder warmte verloren gaan dan nu het geval is. Op het dak komen zonnepanelen.

Om de bewoners alvast een indruk te geven van hoe de nieuwe situatie wordt, zal een modelwoning worden ingericht als voorbeeld. De woning is opengesteld voor de betrokken huurders.

Omdat het een groot project betreft, voert BAM Wonen de klus gefaseerd, per blok, uit. De werkzaamheden aan het eerste blok starten naar verwachting medio augustus 2019. De laatste opgeknapte woning is vermoedelijk april 2020 klaar.

Volg nieuws uit jouw gemeente via Facebook

De Limburger heeft voor alle 31 gemeenten een eigen Facebookgroep met het laatste plaatselijke nieuws.

> Neem een kijkje