Trainer Peter Maes en Racing Genk in opspraak

Print
Trainer Peter Maes en Racing Genk in opspraak

Peter Maes. Afbeelding: ANP

Operatie Propere Handen, het zogeheten onderzoek naar omkooppraktijken en fraude in het Belgische voetbal, heeft na enkele maanden windstilte nieuwe feiten aan het licht gebracht. Dejan Veljkovic, een van de makelaars die in 2018 werd opgepakt en wekenlang in de cel verbleef op verdenking van fraude, wil als spijtoptant zijn volledige zwarte boekhouding op tafel leggen.

Eén van de eerste slachtoffers die hij in zijn val lijkt mee te sleuren, is voetbaltrainer Peter Maes. De voormalige coach van onder meer Racing Genk en Lokeren zou bij laatstgenoemde club via allerlei louche constructies 480.000 euro zwart geld hebben ontvangen. Ook bij Racing Genk zouden er valse facturen zijn gefabriceerd om de fiscus te omzeilen. Volgens de krant Het Belang van Limburg zou Maes bij Lokeren en Genk in totaal 2,5 miljoen euro zwart geld hebben geïncasseerd.

Maes was van 2015-2017 trainer van de huidige koploper in de Belgische competitie. Na zijn ontslag bij Genk in 2017 werd hij door Roda JC gepolst voor het trainerschap door zijn vriend Harm van Veldhoven. Maes bedankte destijds voor de eer. Voormalig Genk-voorzitter Herbert Houben en ex-algemeen directeur Patrick Janssens zijn deze week verhoord door het parket, dat in totaal zestien personen aan de tand voelde.

Het voornemen van Veljkovic om open kaart te spelen in ruil voor strafvermindering heeft Operatie Propere Handen nieuw leven ingeblazen. In België leefde de vrees dat alles bij het oude zou blijven na de bom die in oktober 2018 ontplofte. Het gerecht hield zich de voorbije maanden opvallend stil. De loslippigheid van Veljkovic zal vermoedelijk nog meer trainers, bestuurders en clubs in een lastig parket brengen. Ook Club Brugge-trainer Ivan Leko werd vorig jaar opgepakt op verdenking van financiële malversaties. Hij mag een nieuw bezoek van het parket verwachten.

De zwartgeldconstructies kunnen leiden tot zware straffen. Clubs die meewerken aan witwaspraktijken kunnen volgens het bondsreglement hun proflicentie verliezen. Los van de zwartgeldconstructies doet het Belgische parket ook nog altijd onderzoek naar matchfixing. Zo wordt KV Mechelen ervan verdacht in het seizoen 2017-2018 diverse wedstrijden te hebben gemanipuleerd. Bij voldoende bewijs riskeert Mechelen, dit seizoen bekerfinalist en koploper in de tweede klasse, degradatie naar het amateurvoetbal.