Een fraaie deur maakt een wereld van verschil in Maastricht

Print
Een fraaie deur maakt een wereld van verschil in Maastricht

Marleen Theunisz-Coolen bij de vernieuwde voorgevel van haar woning. Afbeelding: PETER SCHOLS

Maastricht / Itteren -

Vervang een typische jarentachtigdeur door eentje die veel beter past bij de woning. In de Maastrichtse wijk Wittevrouwenveld doet corporatie Servatius dat. Op slag ziet de Frankenstraat er veel aantrekkelijker uit.

Het is een gerenoveer en gebouw van jewelste in Wittevrouwenveld. Vrijwel elke corporatie investeert in de volksbuurt. Het lijkt wel of er geen gevel is die níet opgepoetst wordt. En dit proces gaat de komende jaren verder.

Zonder charme

In het hart van de wijk hebben de jaren tachtig het hardst toegeslagen. Aan weerszijden van de Czaar Peterstraat staan anonieme woningen, misschien aardig om in te wonen, maar wel zonder charme. De Frankenstraat (het deel vanaf de vishandel) toont aan dat veel verborgen schoons tevoorschijn kan komen. Zo’n tweehonderd woningen renoveert en verduurzaamt Servatius hier.

De afgelopen maanden zijn hier de daken vernieuwd en is de gevel mooi wit geschilderd. Ineens zie je: dit zijn eigenlijk hele leuke woningen.

Groen

Nieuwe kozijnen en deuren vormen de bekroning. Een frisse kleur groen - waarover je kunt twisten, want smaken verschillen - straalt je dezer dagen tegemoet. Het grootste verschil zijn de deuren. De oude waren rood met veel glas, de nieuwe passen qua design veel beter bij de huizen uit de jaren twintig en dertig. Ze geven de woningen zelfs een toefje ‘chic.’

De werklui zijn op deze donderdag net bezig bij Marleen Theunisz-Coolen. Wat vindt ze van de renovatie? „Tja, de timing had beter gekund. Ik had net mijn woonkamer gerenoveerd en nu ligt de hele boel weer open.” Binnen heeft ze alle meubels, de trap naar boven en de keuken bedekt met afdekplastic.

Vertraagd

„De renovatie is om allerlei redenen vertraagd, en daarover krijgen de werklui, die daar niets aan kunnen doen kritiek.” Zelf wil Theunisz-Coolen daar niets van weten. ,,Ach, als ik volgende week mijn rolluiken weer heb, dan geniet ik misschien meer van de fraaie voorkant van mijn huis.”

Volg nieuws uit jouw gemeente via Facebook

De Limburger heeft voor alle 31 gemeenten een eigen Facebookgroep met het laatste plaatselijke nieuws.

> Neem een kijkje