Vrouwendag moet meer een feest worden in Vaals

Print
Vrouwendag moet meer een feest worden in Vaals

De plaatselijke Albert Heijn houdt een actie in het kader van het Vrouwendagfeest. Afbeelding: Vrauwe vöär Vrauwe Vaals

Vaals / Vijlen / Lemiers / Camerig / Holset / Mamelis -

De interculturele vrouwengroep Vrauwe vöär Vrauwe in Vaals zet voor de derde keer een programma neer voor Internationale Vrouwendag op 8 maart. Maar de viering zou wel wat meer een feest mogen worden, vinden Velma Solomons en Imma Amongin.

In haar moederland Oeganda is Internationale Vrouwendag een staatsfeest. Iedereen heeft vrij, er marcheren bands door de stad en er zijn veel vrouwen die spreken, vertelt Imma Amongin. Ook in Nederland is wel veel te doen op 8 maart, weet de van Aruba afkomstige Velma Solomons. Maar hier in het zuiden blijft het een uitdaging om veel vrouwen op de been te krijgen voor Vrouwendag. „Terwijl het een groot feest zou moeten zijn, niet alleen voor vrouwen.”

Culturen

Solomons en Amongin zijn actief in het Vaalser burgerinitiatief Vrauwe vöär Vrauwe, dat vooral de vrouwen van verschillende culturen in de plaats wil samenbrengen. Solomons: „Dat geldt uiteraard ook voor vrouwen uit Vaals, maar velen hebben nog de misvatting dat intercultureel betekent dat alleen vrouwen met een migratieachtergrond kunnen aansluiten.”

De vrouwen hielden in 2017 voor het eerst een vrouwendag in Vaals, met lezingen en een feest. „Het was een succes, maar de opkomst was niet groot.” Om ervoor te zorgen dat het feest wat meer cachet en een breder publiek bereikt, hebben de Vrauwe vöär Vrauwe lokale ondernemers gevraagd met leuke ideeën te komen om de viering wat meer onder de aandacht te brengen van de Vaalsenaar. Het thema dit jaar is echter wel een uitdaging, namelijk ‘genderneutraliteit’. Niet bepaald een onderwerp waar je makkelijk mee uit de voeten kan als middenstander.

Krachtigste vrouw

De lokale Albert Heijn heeft een invalshoek gevonden om gehoor te geven aan het verzoek. Onder het motto Je bent mooi zoals je bent vragen zij klanten een nominatie te doen voor ‘Krachtigste vrouw van Vaals’. Ook de protestantse kerk doet mee met Vrouwendag met een vertoning van de film Maria Magdalena in de pastorie. De katholieke kerk houdt net als vorig jaar een oecumenische dienst. Amongin: „Vorig jaar was er een lezing van een feministische dominee in de kerk, die behoorlijk kritisch was naar de kerk. Het was mooi dat we die vrijheid kregen.”

De vrouwengroep werkt voor Vrouwendag samen met Zij-Aktief, die ook activiteiten heeft georganiseerd. Voor een volledig programma zie ook de website www.vroawevoarvrauwe.com.

Volg nieuws uit jouw gemeente via Facebook

De Limburger heeft voor alle 31 gemeenten een eigen Facebookgroep met het laatste plaatselijke nieuws.

> Neem een kijkje