Beruchte sekteleider Vrieswijk overleden

Sekteleider Sipke Vrieswijk. © AD/Roel Dijkstra

Sipke Vrieswijk, een van de beruchtste sekteleiders uit de Nederlandse geschiedenis, is vorige maand overleden.

AD

Dat bevestigt een bewoonster van het huis in Papendrecht, waar de geboren Fries zijn laatste jaren doorbracht.

Vrieswijk maakte zich in de jaren 80 en 90 schuldig aan onder meer verkrachting en kindermisbruik. Diverse gezinnen werden door de sekteleider ontwricht, met soms levenslange schade tot gevolg. De Gemeente Gods bestond de laatste jaren uit nog maar een paar vrouwelijke volgelingen, bleek vorig jaar uit onderzoek van deze krant.

De ‘profeet’, die zich Jesaja liet noemen, palmde volgelingen in, liet ze het contact met familieleden verbreken en hield orgiën, samen met zijn metgezel Aagje (die man en kinderen eveneens had verlaten om zich bij de sekte aan te sluiten). „In de wereld zou dit schunnig zijn, maar dit is geestelijke heerlijkheid”, zei hij over de seks waarbij ook kinderen tot ‘bruidjes van God’ gemaakt werden. Onderzoekers van het Pieter Baan Centrum omschreven Vrieswijk als een ‘psychotische prediker’ met een niets ontziende ziekelijke neiging tot narcistische zelfverheerlijking, heerszucht en misbruik.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal