Beruchte sekteleider Vrieswijk overleden

Print
Beruchte sekteleider Vrieswijk overleden

Sekteleider Sipke Vrieswijk. Afbeelding: AD/Roel Dijkstra

Sipke Vrieswijk, een van de beruchtste sekteleiders uit de Nederlandse geschiedenis, is vorige maand overleden.

Dat bevestigt een bewoonster van het huis in Papendrecht, waar de geboren Fries zijn laatste jaren doorbracht.

Vrieswijk maakte zich in de jaren 80 en 90 schuldig aan onder meer verkrachting en kindermisbruik. Diverse gezinnen werden door de sekteleider ontwricht, met soms levenslange schade tot gevolg. De Gemeente Gods bestond de laatste jaren uit nog maar een paar vrouwelijke volgelingen, bleek vorig jaar uit onderzoek van deze krant.

De ‘profeet’, die zich Jesaja liet noemen, palmde volgelingen in, liet ze het contact met familieleden verbreken en hield orgiën, samen met zijn metgezel Aagje (die man en kinderen eveneens had verlaten om zich bij de sekte aan te sluiten). „In de wereld zou dit schunnig zijn, maar dit is geestelijke heerlijkheid”, zei hij over de seks waarbij ook kinderen tot ‘bruidjes van God’ gemaakt werden. Onderzoekers van het Pieter Baan Centrum omschreven Vrieswijk als een ‘psychotische prediker’ met een niets ontziende ziekelijke neiging tot narcistische zelfverheerlijking, heerszucht en misbruik.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen