Belangrijk bewijs in grote Duitse misbruikzaak is zoek: ‘Een politieblunder’

Print
Belangrijk bewijs in grote Duitse misbruikzaak is zoek: ‘Een politieblunder’

Het huisje waar het misbruik op de camping zou hebben plaatsgevonden. Afbeelding: Guido Kirchner/DPA

In het onderzoek naar de grote misbruikzaak op een camping in het Duitse plaatsje Lügde zijn belangrijke bewijsstukken zoekgeraakt. Liefst 155 gegevensdragers met grote hoeveelheden materiaal zouden al weken zoek zijn.

Deelstaatminister Hubert Reul van Noordrijn-Westfalen spreekt van een ‘politieblunder’ en een ‘ramp’, meldt de Rheinische Post. Hoe het materiaal uit het politiebureau kon verdwijnen, kan de minister nog niet zeggen.

Op camping Eichwald in Lügde, zo’n 200 kilometer ten oosten van Enschede, werden tussen 2008 en 2018 zeker 31 kinderen zijn misbruikt. Zij zijn tussen vier en dertien jaar oud. Voor zover bekend zitten daar geen Nederlandse kinderen bij. Drie mannen zitten vast. Twee van hen, mannen van 33 en 56 jaar, pleegden het misbruik en filmden het. Een man van 46 zou opdrachtgever zijn geweest.

De gegevensdragers zouden al sinds 20 december zoek zijn, maar dat werd pas eind januari ontdekt. Vier speciale onderzoekers zijn aangesteld om de zoekgeraakte 0,7 terabyte (700 gigabyte) aan bewijsmateriaal op te sporen. Nog maar 3 cd’s daarvan waren door de politie onderzocht. Het totale pakket aan bewijsmateriaal bedraagt 15 terabyte.

Politie deed niets

De politie in het district Lippe krijgt veel kritiek naar aanleiding van de misbruikzaak. Agenten kregen al in 2016 tips over mogelijk misbruik op de camping, maar deden daar niets meer mee dan het delen van de informatie met jeugdzorg. Onderzocht wordt nu of medewerkers van politie de verdachten in de misbruikzaak kennen, en of ze actief hebben meegewerkt aan het laten verdwijnen van bewijsmateriaal.

De politie van Lippe spreekt in een reactie van ‘flagrante fouten’. ,,Dit had niet mogen gebeuren.”