Zes keer levenslang voor Australiër die zes mensen doodreed in drukke winkelstraat

Print
Zes keer levenslang voor Australiër die zes mensen doodreed in drukke winkelstraat

James Gargasoulas arriveert in de rechtszaal voor de zitting over zijn veroordeling. Hij kreeg zes keer levenslang. Afbeelding: EPA

De man die in januari 2017 in een drukke winkelstraat in Melbourne met zijn auto zes mensen doodreed en tientallen mensen verwondde, is door een Australische rechter veroordeeld tot een zesvoudige levenslange gevangenisstraf. Hij werd in november al schuldig bevonden.

,,Dit is een van de ergste voorbeelden van massamoord in de Australische geschiedenis’’, zei de rechter tegen James Gargasoulas tijdens de zitting over de veroordeling in Melbourne. Hij kreeg voor elk van de zes dodelijke slachtoffers levenslang.

Baby

De nu 29-jarige Gargasoulas heeft een geschiedenis van drugsgebruik en geweldpleging. Hij reed in het centrum van de Australische stad Melbourne onder invloed van drugs opzettelijk in op voetgangers. Onder de doden bevonden zich een 10-jarig meisje en een baby van drie maanden. Hij had geen terroristische motieven.

De dader was kort voor het bloedbad op beelden te zien waarop hij roekeloos door de stad reed. Gargasoulas kon uiteindelijk door de politie, die schoten loste, worden gestopt en gearresteerd. De veroordeelde kan over 46 jaar voor het eerst vervroegde vrijlating aanvragen.