Aanslagpleger Amsterdam CS toont geen berouw: ‘Ik doe nog ergere dingen in Nederland’

Print
Aanslagpleger Amsterdam CS toont geen berouw: ‘Ik doe nog ergere dingen in Nederland’

Afbeelding: ANP

De Pakistaan Jawed S. (19) stak vorig jaar zomer twee mensen neer op Amsterdam CS als protest tegen de Mohammed-cartoonwedstrijd van Geert Wilders. In de rechtbank vertoonde hij vrijdagochtend, net als bij de vorige zitting, geen berouw en stelde zelfs met Wilders ‘te willen afrekenen’.

De jonge Pakistaan reisde op 31 augustus vanuit zijn woonplaats in Duitsland met de trein naar Amsterdam CS. Hij liep een half uurtje op het station rond en sloeg, vlak voordat beveiligingsmedewerkers hem wilden aanspreken, toe. Jawed S. stak twee, willekeurig gekozen Amerikaanse reizigers neer. Zij raakten allebei zwaargewond en ondervinden daar nu nog steeds de gevolgen van. S. werd na de steekpartij door de politie neergeschoten en raakte daarbij gewond aan zijn been.

Volgens Justitie is de aanslag van S. een terroristisch misdrijf. Hij probeerde de Nederlandse bevolking schrik aan te jagen. De Pakistaan was naar Nederland gekomen omdat hij boos was over de cartoonwedstrijd over de profeet Mohammed die Geert Wilders wilde houden in de Tweede Kamer. In Pakistan gingen honderden militante moslims de straat op om te protesteren. S. besloot vanuit Duitsland naar Nederland te komen.

‘Dan word ik een martelaar’

Tijdens een vorige zitting in november stelde hij de twee slachtoffers willekeurig te hebben gekozen: zij waren immers in Nederland en deden niets om Wilders te stoppen. Hij heeft niet geprobeerd bij de PVV-leider zelf in de buurt te komen.

Maar vrijdagochtend kondigde hij bij een tussentijdse zitting aan dat als de overheid Wilders de ruimte blijft geven, hij dat wel van plan is. ,,Negentig procent van Nederland was tegen het plan van Wilders voor de cartoonwedstrijd. En overheid houdt het dan niet tegen? Dan doe ik nog ergere dingen tegen Nederland, dan zal ik met Wilders zelf afrekenen. Ik wil niet dat mijn religie beledigt wordt!” De kans dat S. op korte termijn vrij komt, is nihil.

Hij vroeg ook aan de rechter hoe het kan dat de overheid Wilders niet stopte. Jawed S.: ,,Ik snap niet waarom dat mogelijk is. Waarom krijgt hij die ruimte van de overheid?” De rechter wilde daar niet met hem over in discussie: ,,Daar gaat u van ons geen antwoorden op krijgen. Maar als u er in de gevangenis met iemand over wil praten, bijvoorbeeld de reclassering, dan kan dat.”

Slachtoffers

De advocaat van de slachtoffers vroeg vrijdagochtend of het rapport dat is opgesteld door het Pieter Baan Centrum naar de slachtoffers verzonden kon worden, zodat zij meer duidelijkheid krijgen over de beweegredenen van Jawed S.. De rechter willigt dat verzoek niet in omdat het om zeer privacy-gevoelige gegevens gaat.

De slachtoffers zijn twee Amerikanen van Eritrese afkomst. Ze waren in Amsterdam op doorreis naar een huwelijk van een familielid in Duitsland. Een van de twee werd in zijn nek gestoken en zit sinds de aanslag in een rolstoel. Hij kan niet meer werken en moet drie keer per week naar de fysiotherapeut. ,,Dat wordt op een gegeven moment niet meer vergoed, mijn cliënt maakt zich daar zorgen over”, aldus de advocaat van de slachtoffers. Met de andere man, die in zijn arm werd gestoken, gaat het inmiddels wat beter. Ze zijn beiden van plan om naar de inhoudelijk zitting van de zaak, waarschijnlijk aan het eind van de zomer, te komen.